Husk registrering inden 1. januar

(Effektivt Landbrug) Det bliver stadig mere kompliceret at være landmand og det kræver stadig mere tid ved skrivebordet.

Den tid er ovre, hvor foderet bare er noget man giver til dyrene i rette mængde og forhold. Inden 1. januar skal man lade sig registrere, hvis man anvender tilsætningsstoffer eller forblandinger i besætningen. Og eftersom det formentlig er det de færreste svineproducenter, der kan sige sig fri for at anvende en af delene, er der hermed føjet endnu et stykke skrivebordsarbejde til arbejdet som landmand.

Foderhygiejneforordningen træder i kraft d. 1. januar 2006. Det betyder, at der skal registreres, hvis man anvender forblandinger eller tilsætningsstoffer på ren form i svinefoderet, og registreringen skal ske inden 1. januar, 2006. Det skriver Landsudvalget for Svin på deres hjemmeside www.lu.dk.

Tilsætningsstoffer kan eksempelvis være aminosyrer, vitaminer og organiske syrer. Blandt andet skal det registreres, hvis man anvender ekstra E-vitamin efter høst. Forblandinger er blandinger, hvor tilsætningsstoffer er opblandet i et bærestof eller vand, hvilket betyder, at også drikkejern regnes som en forblanding.

Registreringen kan ske via den fælleshusdyrindberetning eller ved at hente et registreringsskema på Plantedirektoratets hjemmeside www.pdir.dk. Her kan der desuden læses mere om de nye regler. Hvis der anvendes tilsætningsstoffer i besætningen, skal man desuden gennemføre en HACCP-egenkontrol i besætningen, mens alle øvrige besætninger skal gennemføre en såkaldt GMP-procedure. Ifølge www.lu.dk udsender Dansk Landbrug yderligere information i løbet af december.

Læs også