Majs klar til høst

(Effektivt Landbrug) FÅ DAGE ENDNU: De første tidlige majs til ensilering vil formentlig blive finsnittet i næste uge. Det tegner godt flere steder.

Majsen er ved at være klar til høst. Det første majs til ensilering vil nok blive finsnittet allerede den første uge i september - i hvert fald i de sydligste egne af landet, vurderer kvægbrugskonsulent Jesper Hagelund, Østlige Øers Kvægrådgivning.

- Selve majsplanten er færdigudviklet, så nu er det alene fyldningen af kolberne, det drejer sig om. Jeg må sige, at majsen næsten overalt tegner rigtig godt på grund af de gode vækstbetingelser. De, der sørgede for et godt såbed i foråret, får et godt udbytte i år. Det gode vejr har stort set kompenseret for såtidspunktet de steder, hvor det blev lidt sent, fortæller Jesper Hagelund.

Hans vurdering er, at også majssorter, der ellers betegnes som sene og middeltidlige, tegner til at kunne høstes ret tidligt i år. Og han opfordrer landmændene til at være opmærksomme i de kommende dage og uger.

- Hvis tørstofprocenten stiger for meget, gør det majsen sværere at køre ordentligt sammen. Så er der en betydelig risiko for, at ensileringsprocessen ikke forløber optimalt, og resultatet kan nemt blive et unødvendigt stort svind samt toksindannelse i ensilagen, advarer den sjællandske kvægbrugskonsulent.

En af de mange kvægbrugere, der kan glæde sig over udsigten til en god majshøst i år, er Mogens Madsen, Tågerupgård ved Reerslev på Vestsjælland. Han har i år cirka 30 hektar majs til sine 100 RDM-køer.

- Sidste år gik der 1,07 kilo tørstof på en foderenhed. Det er svært at spå om, hvor vi havner i år, men majsmarkerne tegner i hvert fald bedre end sidste år, siger Mogens Madsen.

Læs også