Hvede over middel

(Effektivt Landbrug) FAST ARBEJDE: Fynske Sanderumgaards ensomme mejetærsker skal kæmpe sig vej gennem godt 700 hektar denne høst. I går gik starten på 340 hektar hvede.

- I dag er vandprocenten omkring 16, og det skyldes, at hveden først lige er ved at være modent. Men vi har så meget, der skal høstes, at vi er nødt til at udnytte tiden. Derfor må vi acceptere at tørre lidt på kornet for at udnytte mejetærskeren optimalt, siger driftsleder Henrik Terp på Sanderumgaard, øst for Odense.

Premiere-hveden på Sanderumgaard er fremavlskorn af sorten Smuggler, der skal leveres til FAF.

- Umiddelbart er min vurdering, at udbyttet ligger på 90 hektokilo renvare, tørret og renset. Det er lidt over de 85 hektokilo pr. hektar, vi her hos os betragter som et middeludbytte, siger Henrik Terp.

På Sanderumgaard er der også høstet 130 hektar vårbyg. Også her ligger udbyttet på den pæne side.

- På arealerne med vårbyg har der været store variationer. Fra 38 til 80 hektokilo pr. hektar med cirka 65 hektokilo som et gennemsnit. Også her er der tale om lidt højere udbytte end et gennemsnitsår, vurderer Henrik Terp.

Græsfrøet har været en prøvelse for en del planteavlere flere steder i landet. Både på Fynske Sanderumgaard og hos Hans Jørgen Bakkegaard i Ødum nord for Århus er man særdeles godt tilfredse med at rajgræshøsten nu endeligt er overstået.

- Det har været drilagtigt at blive færdige med frøet, siger Hans Jørgen Bakkegaard, der valgte at indleje et par mejetærskere for at blive færdig med frøet.

Læs også