Penge i flere raske grise?
(Effektivt Landbrug) SUND FORDEL: Brug af sygestier kan nedsætte forbruget af medicin og kan øge helbredelsen med op til 90 procent.
Umiddelbart er det måske nærmere et nødvendigt onde end en økonomisk fordel, man først tænker på, når man taler om sygestier. Imidlertid viser erfaringer, at intensiv behandling af syge og tilskadekomne dyr giver flere økonomiske fordele, end man umiddelbart kunne fristes til at tro.
Korrekt brug af sygestier øger helbredelsen af syge dyr betydeligt, og samtidig nedsættes smittepresset blandt de raske dyr. Det øger angiveligt produktionseffektiviteten blandt de raske dyr, og det totale forbrug af medicin til smågrise- og slagtesvin kan ofte reduceres – nogle gange endda til 25-30 procent af det tidligere forbrug.
Erfaringer viser, at intensiv behandling af syge grise i en sygesti i omkring otte dage kan give en helbredelsesprocent på helt op til 90 procent. Derimod ses i mange tilfælde kun en kortvarig bedring, hvis syge grise blot behandles 1-3 dage uden flytning til en sygesti. Umiddelbart ses ofte en bedring, som dog kan give en falsk tryghed. Der ses nemlig ofte tilbagefald hos op mod halvdelen af sådanne grise, som herefter kan være svære at helbrede.
I en engelsk besætning blev der opnået 89 procents helbredelse, når syge grise blev flyttet til sygestier, hvor de blev de intensivt behandlet i gennemsnitligt fire dage. Hovedparten af grisene kom sig fuldstændig efter tre uger. 11 procent af grisene blev aflivet eller døde. Det er den engelske dyrlæge M. A. Muirhead, som foretog undersøgelsen i en besætning med en dødelighed blandt smågrise og slagtesvin på 11,3 procent på grund af problemer med PRRS, ondartet lungesyge og nysesyge. Efter at have oprettet en decideret sygeafdeling, hvor grisene blev intensivt behandlet, faldt dødeligheden til 3,5 procent. Alle sygestier havde et overdækket område og var strøet med halm.
Også i danske besætninger er der opnået helbredelsesprocenter på omkring 90 ved brug af en decideret sygeafdeling.