Tamme søer producerer bedre

(Effektivt Landbrug) PLUSSER: Flere levendefødte grise pr. kuld, flere kuld pr. år, og flere fravænnede grise pr. årsso er væsentlige gevinster ved at have et godt forhold til sine søer

Franske forskere har undersøgt forholdet mellem søer og fodermester i 24 franske besætninger. De opsigtsvækkende resultater viste, at besætninger, hvor søerne er overvejende tillidsfulde overfor fodermesteren, har bedre produktionsresultater end i besætninger, hvor søerne er mere angste overfor fodermesteren. I besætninger, hvor søerne er overvejende tillidsfulde overfor fodermesteren, er der flere levendefødte grise pr. kuld, der er kortere interval mellem hver faring, og der fravænnes flere grise pr. årsso.

Hvor tillidsfulde søerne i besætningerne er, hænger desuden sammen med, hvor mange gylte der er i besætningen: - Jo færre gylte og jo flere ældre søer, jo flere tillidsfulde søer er der i besætningen.

De franske forskere fremhæver, at en af fordelene ved den anvendte test er, at den er let at anvende for hvilken som helst fodermester.

Testen går i al sin enkelhed ud på at tilbyde foder til en drægtig so. Når soen begynder at æde, træder fodermesteren langsomt frem og placerer ganske forsigtigt hånden på soens tryne. Hvis soen ikke reagerer på fodermesterens berøring er den tillidsfuld. Alle søer der trækker sig væk fra foderet – måske blot et øjeblik – betragtes ikke som tillidsfulde. På den måde kan man regne ud, hvor mange tillidsfulde søer, man har i sin besætning.

De franske forskere inddelte deres 24 besætninger i 12 besætninger med overvejende tillidsfulde søer (78,5 procent tillidsfulde søer) og i 12 besætninger med færre tillidsfulde søer (58,8 procent tillidsfulde søer).

Læs også