Med Planteværn Online, der ligger under Planteinfo på Landscentrets hjemmeside, er man godt på vej til at gøre hverdagen nemmere for sig selv.

- Det fungerer egentlig ganske let, fortæller Ghita Cordsen Nielsen, der er landskonsulent på Landscentret.

Først følges vi ad ind på www.lr.dk. Under fanebladet Landbrugsinfo kommer linket til Planteværn Online frem. Et klik – og vi er klar.

- Nu kan vi så vælge for eksempel hvede og sorten Solist. På næste side vælger vi så udviklingstrin. Skriv stadie 33, siger Ghita Cordsen Nielsen.

Med kyndig hånd har hun guidet frem til siden, hvor man kan vælge, hvor mange procent meldug, septoria, brunrust, gulrust, knækkefodssyge eller andre sygdomme, der er i kornet, og hvor mange nedbørsdage der har været på det seneste.

Det gik næsten for nemt. Efter de forskellige valg popper der nu forslag op til bekæmpelse, eller hvis der ikke er behov – beskeden: Der er ikke behov for bekæmpelse af skadedyr eller sygdomme.

- For nogle år siden blev programmet, der før var tilgængeligt på cd-rom, gjort online. Det vil sige, at opdateringer af ændringer, nye sorter og nye midler hurtigt kommer med i beregningsgrundlaget, fortæller Ghita Cordsen Nielsen.

Nu kunne man så tro, at planteavlskonsulentens dag var talte, men sådan forholder det sig langt fra:

- De fleste har en sprøjteplan, der er lavet sammen med konsulenten, og konsulenten kommer på besøg. Planteværn Online skal derfor nærmere ses som et supplement til konsulenterne.

Et supplement som flere og flere har fået øjnene op for.

- Hvis vi alene kigger på siden med sygdomme og skadedyr, så var der eksempelvis i uge 17 omkring 150, der var inde for at få gode råd. I uge 20 var der 300 hits, fortæller konsulent Torben Føns, Landscentret.

Tallene fortæller tydeligt, at vækstsæsonen er på sit højeste.

- Men det er ikke altid, de holder sig til vores beregninger. Der kan jo også være forhold, der ikke er medtaget. Hvis dyserne ikke fungerer helt perfekt, hvis det blæser eller andre ting. Men i langt de fleste tilfælde kan vores anbefalinger bruges, siger Torben Føns, der vurderer, at brugerne er en blanding af såvel ældre som yngre landmand.

Prisen for at bruge hele systemet er 600 kroner per år, men så er der også adgang til både Landbrugsinfo og Planteinfo.