Mange glemmer støtten

(LANDBRUG SYD) Mange folk på landet er ikke opmærksomme på, at de er berettiget til EU-støtte, selvom de kun har meget lidt jord – efter 21. april er chancen for at søge forpasset.

Folk med bopæl på landet er berettiget til støtte til landbrugsjord, men det er der imidlertid rigtig mange, der ikke er opmærksomme på, og det er ved at være sidste udkald, hvis man ønsker at få del i de penge, man er berettiget til.

Torsdag 21. april er reelt »skæbnedagen«, hvis folk på landet skal have del i EU-pengene – er der ikke søgt inden den dato, er det slut. Det nytter sikkert heller ikke at vente til den sidste dag – så er travlheden på landbrugets rådgivningscentre for stor.

- Ud over den manglende støtte må jordejerne også imødese, at værdien af deres jord falder. Den er ikke så attraktiv, når den ikke er berettiget til støtte, lyder det fra formanden for landets deltidslandmænd, Tage Hansen, Hovborg.

Han opfordrer derfor kraftigt til, at folk på landet tager kontakt til landbrugets rådgivningscentre snarest for at få udfyldt de nødvendige papirer – allerede ved et jordtilliggende på 0,3 hektar er man berettiget til enhedsstøtten, som den nu kaldes.

- Jeg tog en snak med min nabo, der har et par hektar jord for at kunne have heste. Han har boet her et års tid, og han stod uforstående, da jeg spurgte, om han har søgt støtte, fortæller Tage Hansen.

Naboen vil nu søge, og Tage Hansen opfordrer alle andre på landet til at tage kontakt til deres nabo. De større landbrug, der i forvejen har kontakt til landmandbrugscentrene, skal nok få søgt – tilbage står de mindre, der med god grund ikke kan have samme kendskab til reglerne for støtte.

- Det er vigtigt, at vi, der kender til reglerne, sørger for at orientere de øvrige, så de kan få, hvad de er berettiget til. Vi kender alle sammen nogen, der måske ikke ved det, understreger Tage Hansen.

Ansøgningen kræver ifølge Tage Hansen ikke det helt store, så hans råd til rådgivningscentrene er meget klar:

- Inviter til aftener, hvor tingene blive gennemgået og skemaerne udfyldt samme aften. Ved at samle 10-15-20 personer kan tingene klares på en enkelt aften og til en fornuftig pris, påpeger Tage Hansen overfor Landbrug Syd.

Planteavlskonsulent Jens Thyssen, LandboSyd, fortæller, at her har de valgt at holde møde med hver enkelt, der søger støtte:

- Som altid, når det gælder støtte, skal ansøgeren også være opmærksom på, at der er nogle ting, der skal overholdes – når der er støtte, er der også kontrol.

Læs også