Skær fedtet fra

(Effektivt Landbrug) TREND: En hård og fedtfattig fremtid venter fødevarebranchen, spår både detailsektor og fremtidsforsker.

- Det er svært at få godt dansk oksekød, beklagede informationschef Poul Guldborg, Dansk Supermarked, sig på Danske Slagteriers repræsentantskabsmøde og forsvarede dermed koncernens stigende mængder udenlandsk oksekød i butikkerne. - Danske landmænd er nødt til at forholde sig til, at der er andre end danske bønder i verden. Alle i fødevarekæden skal agere ansvarligt og det må vi også gøre i detailsektoren, fortsatte en oplagt stand-up-informationschef og afslørede højlydt sit eget BMI (body-mass-indeks) i overkanten af det tilladelige, nemlig BMI 26. - På alle områder flytter forbrugerne deres indkøb mod mindre fedtindhold. Det må fødevareproducenterne indrette sig efter, uanset at verden har taget sig anderledes ud hidtil. - Men fordi man er kørt i grøften, behøver man jo ikke fortsætte med at køre dernede, lød opfordringen til de fedtspisende danskere, der i weekenderne dumper i og lader hånt om ernæringsrådene, lød det fra Poul Guldborg, der ikke troede det mindste på forbud eller indblanding i varernes placering i supermarkederne.

I forhold til tidsånden står Danske Slagterier med sine opskriftskampagner med en bedre sag end mejeribranchens gamle Karoline kogebogsklassikere med brancheunderstøttende opskrifter på flødelegeret brun sovs. - Skær fedtet mellem kamstegens kød og flæskesværen væk før servering og tag straks den færdigstegte flæsk til persillesovsen op af stegefedtet, anbefalede Danske Slagteriers egen ernærings- og måltidsekspert Grethe Andersen repræsentantskabsmedlemmerne. Slagteriernes måltidsekspert anerkendte i øvrigt stærkt avlsarbejdet i dansk svineproduktion, hvor det over en årrække er lykkedes at reducere grisens fedtindhold med en tredjedel. Fedt, som på grisen i dag, er erstattet med kød.

Også ved Dansk Kvægs kongres i Herning sidste mandag fik man læst og påskrevet udviklingerne i den altdominerende detailsektor og dens vurdering af fremtidens udvikling. - Fødevarerne skal være af høj kvalitet og billige, fortalte fremtidsforsker Jesper Bo Jensen de mange mælkeproducenter. - Hvis forbruget i Danmark stiger med en procent, stiger fødevareforbruget kun med en halv procent, mens forbruget af kommunikation, bolig, underholdning og medicin stiger mere end en procent. - Og så er de kendte markedssegmenter under opløsning. Alle vil have kvalitet, som er blevet en selvfølgelighed og til en lav pris. Det bliver detailforretningerne, der fortsat vil kræve mere og mere og dermed vil vinde over producenterne, slog fremtidsforskeren fast.

Med henvisning til den aktuelle Arla–Campina fusion peger Jesper Bo Jensen på en regionalisering frem for en globalisering. - Der findes ikke en egentlig markedspris på globalt plan for landbrugsvarer. Men der er en udvikling i retning mod en liberalisering, om end det går langsommere end forventet. De danske mælkeproducenters mod på en snarlig frisætning af mælkekvoter og produktionsbegrænsninger fik hverken støtte fra fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen eller realpolitikeren Peter Gæmelke. - Jeg kan ikke se noget frit marked for landbrugsprodukter de kommende 10-20 år, sagde fremtidsforskeren. - Og jeg kan blot erindre om, at der er 25 EU-lande, der skal blive enige, før mælkekvoterne kan afskaffes, lød det realistisk fra Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke i salen. Et par meldinger, der dog ikke forhindrede Dansk Kvægs formand Peder Philipp i at konkludere, at holdningen og retningen hos Dansk Kvæg fortsat er, at man arbejder hen imod en total liberalisering af landbrugsproduktionen.

Læs også