Trængt marked kræver sammenhold

(Landbrug SYD) Skærpet konkurrence har betydet, at mange syd- og sønderjyske maskinstationer har nået smertegrænsen. Hos Sydjyske Maskinstationer vælger man fortsat at stå sammen og ikke åbent konkurrere mod hinanden på prisen.

Smertegrænsen er nået for de syd- og sønderjyske maskinstationer. I hvert fald hvis man skal tro formanden for Sydjyske Maskinstationer, Christian Lund, der på generalforsamlingen forrige fredag, der blev afholdt på Hotel Harmonien i Haderslev, kunne se tilbage på 2004, hvor ikke mindre end syv maskinstationer i Sønderjylland valgte at stoppe. - For et år siden fortalte jeg i min beretning, at vi nok er nået det punkt hvor vi maskinstationer har rigeligt med kapacitet, der resulterer i en skærpet konkurrence, hvor en del af os har nået eller overskredet smertegrænsen, lød det blandt andet fra Chrristian Lund. Han konstaterede dog samtidig, at mens det kniber med at holde indtjeningen hjemme på traditionelle landbrugsopgaver, har mange valgt at supplere med entreprenørarbejde både i men især udenfor landbruget. Og ikke mindst i den forbindelse mener Christian Lund at enkelte landmænd ganske enkelt presser markedet til mere end det kan holde til, ved at stille, hvad han betegner som urimelige krav til maskinstationerne, ofte hjulpet på vej af landmændenes egne rådgivere: - Jeg ved godt at indtjeningen ved landbruget er alt for lav, men set i betragtning af den kraftige stigning på jord, ser det vel ikke så ringe ud endda, sagde Christian Lund, der dog også understreger, at man møder forståelse for situationen hos langt hovedparten af landmændene. For maskinstationerne presses nemlig den anden vej af stigende driftsudgifter. Blandt andet til løbende investeringer i nye maskiner, der kan honorere kravene indenfor landbruget. Men også den kraftige stigning i brændstofpriserne vejer tungt, hvor prisen på en liter dieselolie er steget mere end én krone i 2004. Også EU-kravet om skærpet sikkerhed har betydet flere omkostninger for maskinstationerne.

Til trods for det pressede marked for medlemmerne hos Sydjyske Maskinstationer, er der fortsat ingen slinger i valsen omkring politikken om ikke åbent at annoncere med sine priser. Punktet var ellers stillet af flere medlemmer op til generalforsamlingen, men der viste sig dog ret stor enighed om, at fastholde beslutningen, der gælder alle medlemmer af Sydjyske Maskinstationer. Og der vil fortsat være mulighed for at ekskludere medlemmer der bryder reglen. - Det er en regel der har været gældende siden 1990. Sydjylland et stort område med forskellige behov, sagde Christian Lund, der derfor fortsat ikke mener det er hensigtsmæssigt at annoncere med sine priser. Og den holdning bakkes op af chefkonsulent os Danske Maskinstationer, Erik Groth, der var med på generalforsamlingen i Haderslev, der tillige kunne oplyse, at man har haft en jurist til at kigge på lovligheden af aftalen. Og heller ikke her er der noget i vejen med aftalen, som Erik Groth ikke kan se noget galt i: - Det er jo helt frivilligt om man vil være med i foreningen eller ej. Alle har jo lov til at etablere sig som maskinstation og annoncere sine priser alt det man vil, men så kan man bare ikke være med i foreningen, sagde han. Både Christian Lund og Erik Groth betoner begge begrebet »god kollegial adfærd« som gældende for medlemmer. Det betyder, at det er i orden at have forskellige priser, bare ikke at skilte med det i annoncer. Sydjyske Maskinstationer tæller 63 aktive medlemmer. Dertil kommer godt 46 passive medlemmer. I alt omsatte medlemmerne for 468 mio. kr. i 2004.

Læs også