Find fælles slagtemelodi

(Effektivt Landbrug) Ugens storstrejke på Danish Crown var »utrolig uheldig«, men der er ikke andet for, end at slagteriarbejderne og andelshaverne må finde en fælles melodi at spille på, hvis konkurrenceevnen skal bevares, mener bestyrelsesmedlem i Danske Slagterier.

Nu havde formand Niels Mikkelsen og direktør Kjeld Johannesen ellers lige stået på Danish Crowns repræsentantskabsmøde og glædet sig over, at så få strejker, der havde været blandt slagteriarbejderne det seneste år. Men så kom de igen, strejkerne.

Strejkerne onsdag plettede statistikken. Og det ærgrer selvfølgelig formanden for Landsudvalget for Svin og bestyrelsesmedlem i Danske Slagterier, Lindhart Nielsen.

- Det var en utrolig uheldig situation, og det giver megen uro, men der er ikke andet for end at sige til sig selv, at sådan er situationen altså bare. Og så må vi håbe, at slagteriet og medarbejderne sammen finder ud af, hvordan de får den bedst mulige placering i den udvikling, der er i gang i branchen. De har absolut en fælles interesse i at føre dialog med hinanden, så jeg vil appellere til, at de finder en fælles melodi at spille på. Hvis ikke, kan slagterierne ikke bevare konkurrenceevnen, siger Lindhart Nielsen.

Hvad angår andelshaverne i Danish Crown mener han, at de fortsat bør bevare roen og som udgangspunkt bakke op om det, som slagteriet og medarbejderne enes om.

- Der er ingen vinder i strejker – hverken blandt de strejkende, slagteriet, forbrugerne eller landmændene. Derfor håber jeg, at slagtningerne nu kan fortsætte, siger Lindhardt Nielsen.

Selve kernen i problemet – hvor slagtningerne skal foregå, mener Lindhardt Nielsen dog ikke, at man kommer udenom.

- Der skal føres en dialog om, på hvilke områder, vi er konkurrencedygtige, og hvilke områder, der kan outsources. Det nytter ikke noget at krybe uden om den diskussion, siger han.

Lindhardt Nielsen tilføjer, at det er vigtigt at finde den rette balance, så danske arbejdspladser kan bevares, samtidig med, at slagterierne tilpasser sig globaliseringen.

Noteringen på slagtesvin er dalet til 8,60 kroner pr. kg, oplyser Danish Crown. Det er et fald på 40 øre i forhold til sidste uges notering. Kød fra søer og orner er faldet 70 øre, mens den beregnede notering for 30 kilos grise er faldet fra 350 til 333 kroner pr. stk.

Informationschef i Danish Crown, Gudrun Andreasen, forklarer faldet med, at markedet er ved at geare ned, efter at der har været megen travlhed i de seneste dage for at kunne nå tingene inden jul.

- Den forædlingsbranche, som vi sælger til, har haft deres »storsæson«, og skærer nu kraftigt ned, og nogle lukker endda helt ned, konstaterer hun.

Gudrun Andreasen udelukker ikke, at storstrejken onsdag i sidste uge har påvirket markedet negativt.

- Vores konkurrenter har kunnet boltre sig alene på markedet i den periode, hvor vi ikke kunne levere. Og nu, hvor vi skal ind på markedet igen, så har vi dels et efterslæb på grund af strejken, dels et vigende marked her og nu at kæmpe med. Det betyder, at der er for meget kød på markedet, siger hun.

Læs også