Fuldt blus under tørreriet

(LANDBRUG SYD) De seneste ugers konstante regnvejr betyder, at det nu er tørreriet og ikke mejetærskeren, som er flaskehalsen for mange kornavlere.

Selvom det havde regnet tidligere på dagen i onsdags blev mejetærskeren startet kl. 15 på den sidste hvedemark ved Jens Peter Eriksen, »Hulvadgaard« ved Gjerndrup. Efter hveden manglede nemlig al vårbyggen, så Claas Dominator 204’eren havde 180 hektar af de to afgrøder foran sig, før der var lovet nogle dages tørvejr.

En del af hveden lå ned, så selvstændig landbrugsvikar Lars Laumann, Holsted, der i disse dage fakturerer de fleste af sine timer som mejetærskerpilot hos »Hulvadgaard« kunne kun køre frem med lidt over halv kraft for ikke at risikere forstoppelse i høstmaskinens indre.

- Dette er første år, efter økologien blev droppet, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan vi skulle have fået høstet økologisk korn under disse forhold, sagde Lars Laumann.

Det halvvåde plantemateriale var tungt at arbejde i, og når kornvognen kørte op på siden af mejetærskeren og sneglen blev sat i gang, var der brug for hver eneste af turbomotorens hestekræfter.

- Der er nok mere end 30 procent vand i det her, men nu gælder det om at redde, hvad vi kan, sagde Lars Laumann, mens der blev læsset over i vognen, som gårdejeren selv kørte.

Vel hjemme ved tørreriet tog Jens Peter Eriksen en prøve af noget hvede, som allerede havde været en tur gennem tørreriet og supplerede: - Det her er mit og det ude på marken, det er Vorherres, så når vi overhovedet kan få kornet gennem mejetærskeren, så høster vi.

Kontrakten på tørreriet blev indgået på Agromek og anlægget var heldigvis monteret i god tid inden det, der nu har vist sig at blive en våd høst.

Det amerikansk producerede tørreri fra Farm Fans ffi har to brændere, og når der er fuldt blus forbruger det 100 kg gas i timen.

- Normalt har tørreriet en kapacitet på 30 ton i timen, når man tørrer fire procent ned, men nu tørrer vi måske 12 procent ned, og så er kapaciteten kun seks-syv ton i timen, forklarede Jens Peter Eriksen, mens han målte på prøven for at kontrollere tørreriets arbejde.

Efter tørreriet transporteres stadigt varme korn automatisk over i den ene af to lagertanke på 1.000 ton.

- En del af investeringen i anlægget skal hentes hjem på besparelser i sugegebyret. Med dette anlæg kan vi læsse et lastvognstræk på en halv time, i stedet for på halvanden, når de selv skal gøre det, forklarede Jens Peter Eriksen, da en byge med styrtregn og afsluttede dagens høst allerede lidt over kl. 17.

Læs også