Den naturlige afmodning er i fuld gang i mange kartoffelmarker, men for avlere med sene sorter i jorden, er det fortsat vigtigt at holde øje med skimmeludviklingen, påpeger planteavlskonsulent Erik Mikkelsen, Sønderjysk Landboforening i Vojens.

- Hvis man har sildige kartoffelsorter, som stadig har et godt tilvækstpotentiale, så skal man fortsætte den strategi, man har lagt for skimmelbekæmpelsen. Hvis man har tidligt modne kartofler, der er ved at gro af, er der derimod ikke den store grund til at sprøjte mere, siger planteavlskonsulenten, som anbefaler skimmelsprøjtninger hver tiende dag i de nævnte marker med vækstpotentiale.

- I disse marker snakker vi om en tilvækst på 5-10 tønder kartofler pr. hektar pr. dag. Det kan hurtigt blive til noget, hvis man har dem grønne en uge længere. Så her er det vigtigt at fortsætte og holde fast i sin skimmelstrategi, siger Erik Mikkelsen, som tilføjer, at det er klimaet, som er den afgørende faktor for udviklingen af skimmel.

Skimmel bliver dog generelt ikke et stort problem for kartoffelavlerne i år. Blæst og kølige sommernætter i juni og juli gjorde, at betingelserne for skimmeludvikling var dårlig. Vejrskiftet i førte halvdel af august til varmt og tørt vejr har heller ikke været til gunst for kartoffelskimmelen, der kræver en kombination af fugtighed og varme for at udvikle sig eksplosivt.

Almindeligvis ses de første skimmelangreb i maj og tiltager i juni og juli, men sådan har den igangværende sæson ikke formet sig.

- Da vi var kommet et godt stykke ind i juli, havde vi endnu ingen rapporteringer om kartoffelskimmel. Først i slutningen af juli registrerede vi de første tilfælde. Nu kan vi finde skimmel hist og pist, men i store træk må vi sige, at det er meget moderat i forhold til tidspunktet af året, siger Erik Mikkelsen, som vurderer, at skimmel kun kan nå at blive et alvorligt problem i kartoffelmarker, hvor man har forsømt de forebyggende sprøjtninger.

- Set i bagklogskaben lys, kunne man måske have holdt en lavere strategi i skimmelbekæmpelsen i år, men det kan man bare ikke rigtig bruge til noget, fordi man er nødt til at sprøjte forebyggende. Hvis man slet ikke havde sprøjtet, havde vi set udbredte skimmelangreb langt tidligere, end det har været tilfældet i år, siger Erik Mikkelsen.

Udbuddet af svampemidler til bekæmpelse af kartoffelskimmel har gennem mange år været relativt beskedent i Danmark. Det har stort set været Shirlan og Dithane NT, der har været anvendt samt i nogen udstrækning Acrobat WG og Tattoo. I 2004 er der for første gang i længere tid godkendt et nyt middel, Ranman, til bekæmpelse af kartoffelskimmel.

Midler mod kartoffelskimmel skal anvendes forebyggende. Sprøjt inden det bliver regnvejr - ikke efter, lyder rådet fra Landscentret. Det er nemlig i forbindelse med regnvejr, at det bliver »skimmelvejr«. Hvis man venter til efter regnvejrsperioden er overstået, kan det være for sent.

I meget modtagelige sorter og ved udsigt til »skimmelvejr« har Shirlan og Ranman vist bedre effekt end Dithane NT/Tridex DG. I de middelmodtagelige og mindre modtagelige sorter anbefaler Landscentret de billigste midler Dithane eller Tridex i fuld dosering eller Ranman eller Shirlan med halv dosering.

Det er blevet nemmere at bekæmpe mus. BASF A/S introducerer i disse dage i samarbejde med Tonaco Danmark A/S STORM Musepellets til bekæmpelse af mus i forbindelse med foderproduktion.

Produktet virker ifølge BASF hurtigt og har den vigtige egenskab i forbindelse med foderproduktion, at mus foretrækker STORM Musepellets frem for andre foderkilder.

Statens Skadedyrslaboraturium har således testet mus’ ædelyst af midlet frem for hel økologisk hvede. Testen viste, at mus foretrækker STORM Musepellets frem for hvede. Dette, understreger BASF, er en meget vigtig egenskab, når der findes ubegrænset adgang til føde, som tilfældet er ved foderproduktion og foderopbevaring.

Dødeligheden i testen var 100 procent.