Sydjyske triumfer ved juletræsmesse

(LANDBRUG SYD) 2.500 besøgte årets Langesømesse for juletræer og pyntegrønt, som blandt andet bød på en ny handelsform og en danmarksmester fra Christiansfeld. Og »Årets Juletræ« fra Viuf.

Det var en tilfreds skovrider Finn Jacobsen, Langesø, som torsdag aften, den 19. august, kunne sætte punktum for årets fagmesse for juletræer og pyntegrønt på Langesø - den 13. af slagsen.

- Med et besøgstal på ca. 2.500 fra flere forskellige lande har dette års Langesømesse fuldt ud levet op til vore forventninger, sagde Finn Jacobsen. Også antallet af udstillere har været godt og vel så højt, som det plejer, og jeg synes, alle har grund til at være tilfredse.

Skovrideren, der i samarbejde med Skov og Landskab samt Dansk Juletræsdyrkerforening stod som arrangør af den traditionsrige messe, glædede sig endvidere over forløbet af messens nyskabelse, præsentation af og auktion over en kultur på 2.000 juletræer, hvoraf de 1.000 bedste var klassificeret som »Original Nordmann«, og de øvrige 1.000 var betegnet som »supermarkedstræer«.

Disse 2.000 juletræer blev dagen før messen præsenteret for ca. 150 udenlandske forretningsforbindelser, som derpå havde mulighed for at afgive skriftlige bud på træerne. Budene blev åbnet torsdag eftermiddag, og resultatet blev, at alle 2.000 juletræer blev solgt for et samlet bud på 14.000 euro.

- Det giver en gennemsnitspris på 7 euro pr. træ, svarende til ca. 52 kroner, fastslår skovrider Finn Jacobsen. Hvis vi erfaringsmæssigt sætter de 1.000 dårligste træer til 40 kroner, giver det en pris på omkring 64 kroner for den bedste gruppe, og det er ikke så ringe endda.

I løbet af messedagen afviklede Dansk Skoventreprenør Forening to danmarksmesterskaber, nemlig i skovning og i udkørsel af træ.

Alle »medaljepladserne« ved DM i skovning gik til Jylland. Danmarksmester blev Ole Kjer, Christiansfeld, med Lars Pedersen, Tversted, og Kent Kudsk, Rødding, på henholdsvis anden- og trediepladsen.

Derimod landede medaljerne for udkørsel af træ øst for Lillebælt, idet Gert Christensen fra Svanninge på Sydfyn blev danmarksmester, mens anden- og trediepladsen gik til Miller Nielsen og Martin Hansen, begge fra Herlufmagle på Sjælland.

Men det sydjyske område kom stærkt igen, idet den prestigefyldte konkurrence om »Årets Juletræ« blev vundet af skovfoged Jacob Frank, Viuf, der som tegn på sejren modtog »Den gyldne stjerne« samt den ærefulde mulighed for - om få år - at levere et juletræ til en julefest for børn, som Hendes Majestæt Dronningen hvert andet år afholder på Amalienborg.

Nummer to i juletræskonkurrencen, som i år blev afgjort ved publikumsafstemning, blev Juletræskompagniet, Valby, og på tredjepladsen kom Isabelle og Jørgen Bang, Nibe.

Læs også