Positive udsigter for svineproducenterne

(Effektivt Landbrug) Sidste sommers hedebølge over Europa kan i den kommende tid få en positiv effekt på den danske svinenotering, der fra i dag stiger med 30 øre kiloet.

Det lysner nu for alvor for de danske svineproducenter. Igen i denne uge stiger noteringen, som får et løft på 30 øre til 8,40 kroner kiloet.

Danske Slagteriers markedsanalytiker, Karsten Flemin, peger på flere årsager til udviklingen.

- Dels oplever vi en pænt forøget eksport ud af EU – blandt andet til Japan og Rusland - hvilket tager presset af det europæiske marked. Dertil kommer, at vi nu går ind i en periode, hvor vi vil opleve et sæsonmæssigt fald i antallet af slagtesvin i Europa. Hvor stort faldet bliver, ved vi ikke nøjagtigt, men alene i Danmark er der tradition for et sæsonudsving på 5-10 procent på denne årstid. Og det letter selvfølgelig også presset på markedet, fordi udbuddet bliver mindre.

- Samtidig med denne udvikling har vi på det seneste oplevet, at dollaren, som gennem de seneste to år har tabt i værdi overfor euro og krone, har stabiliseret sig – endda med en stigning i de seneste uger. Og det er alt sammen meget positive elementer set med danske svineproducenter og deres slagteriers øjne, påpeger Karsten Flemin.

Han nævner samtidig, at trumfkortet for den danske svinenotering meget vel kan gå hen og blive sidste sommers hedebølge i Europa.

- Baggrunden er, at en så varm sommer, som vi oplevede i fjor, betyder, at en del europæiske svineproducenter har haft problemer med at få deres søer drægtige. Og der er uden tvivl også gået flere søer til i den ekstreme varme i forhold til en almindelig sommer, vurderer Karsten Flemin.

Han vil ikke give et bud på, hvor meget denne »sommer-effekt« vil smitte af på noteringen i Danmark.

- Men vi tror på, at sidste års hedebølge vil kunne ses på udbuddet af svinekød i Europa i de kommende uger, og det vil næppe påvirke noteringen negativt. Omvendt må vi selvfølgelig ikke glemme, at en positiv noteringsudvikling helt klart er tiltrængt. Ikke mindst fordi foderpriserne – ligeledes som en følge af den varme 2003-sommer – er steget betydeligt, slutter Karsten Flemin.

Læs også