Holdingselskaber byder på mange muligheder
(LANDBRUG SYD) Den nye landbrugslov ligestiller landbruget med byerhverv og giver lettere handel med ejendomme, siger skatterådgiver Erik Høegh, KPMG Sønderjylland.
- Der er udsigt til, at ændringerne i landbrugsloven, vil indeholde positive elementer vedrørende de fremtidige muligheder for generationsskifte indenfor landbruget.
Dette siger skattekonsulent Erik Høegh, KPMG Sønderjylland. Han ser store muligheder i de nye regler.
- De vil på et væsentlig område ligestille landbruget med andre erhverv. Landbruget har i mange år måttet se, at produktionsjord belægges med ejendomsskatter samtidig med en ofte væsentlig skattebyrde ved ejerskifte. Den nye landbrugslov skaber nu forventninger om en opblødning på den ulige behandling af landbruget ved ejerskifte.
- Ændring i landbrugslovgivningen er på vej, således forventes der at blive givet grønt lys i foråret for holdingselskaber, som kan eje landbrugsejendomme, siger Erik Høegh med henvisning til det forberedende arbejde, der er sket i forbindelse med den nye, liberale landbrugslov.
Med de forventede nye bestemmelser vil landbruget herefter få samme muligheder, som byerhverv har haft gennem en lang årrække, siger Erik Høegh.
- Lovændringen må forventes at medføre langt flere anparts- og eller aktieselskaber i landbruget, mener Erik Høegh, der gennem flere år har rådgivet landbrugsvirksomheder bl.a. med skattefrie omdannelser til selskaber.
Selv om den personlige ejerform i virksomhedsskatteordningen med de nuværende regler kan overføres til næste generation eller evt. medarbejder på fornuftige vilkår, vil selskabsformen byde på forenklede muligheder ved generationsskifte i sær for de stadig større enheder i dansk landbrug.
- Personlig virksomhed kan omdannes skattefrit til et selskab, hvorefter der kan indskydes et holdingselskab mellem ejeren og landbrugsselskabet, siger Erik Høegh, der fortsætter:
Holdingselskabet og selskabsformen i det hele taget giver følgende fordele/muligheder: Udskydelse af skat på landbrugsjord ved salg/generationsskifte. Risikoafgrænsning. Lettere handel ved salg/generationsskifte, idet der nu skal handles aktier. Samdrift af landbrugsejendomme bl.a. ved fusion af landbrugsvirksomheder. Lavere handelsomkostninger ved aktiesalg end ved ejendomssalg. Gårdselskabet kan sælges efter 3 år skattefrit af holdingselskabet. Mulighed for efterløn efter ejendomssalg samtidig med at holdingselskabet med likvide midler bevares. Mere fleksible pensionsordninger ved selskabsform end ved personlig ejerskab.
- De forventede nye regler vil således give helt nye muligheder for dansk landbrug, lyder Erik Høeghs konklusion.
Både den nye landbrugslov, holdingmodellen og andre meget aktuelle emner bliver belyst ved et møde i Aabenraa den 4. november. Mødet er arrangeret af LandboSyd og KPMG, og man kan bl. a. møde afdelingschef Bodil Ekner fra Strukturdirektoratet, afdelingsleder Harlev Thesbjerg, LandboSyd, skattechef Peter May, LandboSyd, skattekonsulent Erik Høegh, KPMG, Johan Madsen fra Pol-Dan A/S og chefrådgiver Ole Bjørn, KPMG, der alle fra hver sin vinkel redegør for muligheder i selskabsdannelser og beskatning, investering i udlandet og beskatning af udlandsdanskere mv.
Tilmelding til dette arrangement sker hos LandboSyd.