Store svineproducenter skal ud af andegården

(Effektivt Landbrug) - Det er jo altid let at sidde hjemme på sin egen veldrevne bedrift og komme med kritik og stille krav – eksempelvis i forhold til Danish Crown. Det er bare ikke voldsomt konstruktivt, siger svineproducentformand, der opfordrer sine medlemmer til at søge indflydelse i slagterigiganten.

»Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig. Spørg, hvad du kan gøre for dit land«.

Frit oversat lød det nogenlunde som ovenfor citeret, da John F. Kennedy talte til sine landsmænd få minutter efter, han var svoret ind som præsident 20. januar 1961.

Her i 2003 beder Danske Svineproducenters formand, Per Bach Laursen, sine kolleger overføre Kennedys tankegang på deres egen hverdag. Han opfordrer ganske enkelt Danmarks største svineproducenter til at komme ud af deres egen »lille« andegård for at yde en indsats som beslutningstagere i slagterikoncernen Danish Crown.

- Det er jo altid let at sidde hjemme på sin egen veldrevne bedrift og komme med kritik og stille krav – eksempelvis i forhold til Danish Crown. Det er bare ikke voldsomt konstruktivt.

- Det er det derimod, hvis man aktivt søger indflydelse via de demokratiske processer i et andelsselskab som Danish Crown. Og her synes jeg faktisk, vi har brug for beslutningstagere, der selv har 1.000 søer på deres bedrift, eller som producerer 20.000-25.000 slagtesvin om året, siger han til Effektivt Landbrug.

- Vi skal have nogle visioner for, hvad vi vil med Danish Crown. Og hvis man som stor svineproducent har en interesse i, at Danish Crown udvikler sig i en bestemt retning, ja så må man altså selv yde en indsats, hvis tingene skal udvikle sig, som man ønsker.

- Det er simpelthen for slapt, hvis ikke man udnytter de muligheder, der er for at påvirke udviklingen. Og det er selvfølgelig de store svineproducenter, som har ansvaret for, at Danish Crown udvikles i deres egen interesse. I den forbindelse nytter det jo intet at gå rundt og værne om sin egen lille andegård, fastslår Per Bach Laursen, og fortsætter:

- Det er ikke helt skævt, det vi gør i dag. Men det er nu, hvor strategien for fremtiden lægges i vores slagteriselskab, der er brug for alle de stærke kræfter, vi kan mobilisere i svinesektoren. Og Danish Crowns fremtid skal landets største svineproducenter absolut være med til at forme. Men det kræver altså, at man tager sine holdninger og visioner med hen, hvor beslutningerne tages. Det engagement skal vi blive bedre til. Ikke mindst blandt vore egne medlemmer i Danske Svineproducenter, understreger Per Bach Laursen.

Læs også