Svineekspert: Britisk svineproduktion på katastrofekurs

(Effektivt Landbrug) Redaktøren for det internationale svinetidsskrift Pig International, Peter Best, stiller spørgsmålstegn ved, om 500.000 søer på sigt udgør tilstrækkelig basis for at oppebære en effektiv følgeindustri i Storbritannien.

Det vurderer en af verdens førende svineeksperter, Peter Best, britisk redaktør for det amerikansk ejede svinefagtidsskrift Pig International.

Han betegner et fald i den britiske sobestand på cirka 40 procent i løbet af få år som en katastrofe for svinesektoren i Storbritannien, hvor sobestanden i midten af 1990’erne var på 800.000 søer mod de nuværende 500.000.

- Det er selvfølgeligt en tragedie for hver enkelt farm, det går ud over. Men udviklingen rammer altså også hele branchen virkeligt hårdt.

- Spørgsmålet er, om 500.000 søer udgør tilstrækkelig basis for at oppebære en effektiv følgeindustri med alt, hvad det indebærer lige fra avl til foderindustri, staldbyggeri, foderanlæg, rådgivning, forskning etc., forklarer Peter Best.

Redaktøren sætter simpelthen spørgsmålstegn ved, hvordan den britiske svinebranche for alvor vil overleve konkurrencen i et klima præget af kraftig tilbagegang på stort set alle områder.

Danske vanskeligheder med rekruttering henregner han nærmest til luksusproblemer i kraft af den tætte danske kontakt og relativt gode forståelse mellem svinefarme og det øvrige samfund.

- Jeg fortæller aldrig mine børns venner, at jeg skriver om svineproduktion. Svineproduktion er noget, man fortæller vittigheder om. Og hvem vil have med sådan noget at gøre?, lyder det fra Peter Best.

Problemet for britisk svineindustri er også, at ingen udenfor branchen aner noget som helst om svineproduktion.

- Folk vil tro alt dårligt, de får fortalt. Afstanden mellem bønderne og forbrugerne er blevet afgrundsdyb, forklarer svineredaktøren om situationen på den anden side Nordsøen.

Tværtimod står Danish Bacon som et kvalitetsmærke, der er accepteret af forbrugerne; Det er et begreb, de er vokset op med – og på. Og selv om de unge nærmest forhåner medvirken til svineproduktion, så bekommer Danish Bacon og for den sags skyld British Bacon dem stadigt vel.

Læs også