Ventilation er naturlig

(LANDBRUG SYD) Bjarne Lerche foretrækker naturlig luft i svinestalden frem for at skulle høre på lyden af ventilatorer.

Ventilation er en naturlig del af en stald, og i den nye svinestald på Præstegårdsvej 4 i Blåhøj er ventilationen naturlig.

Gårdejer Bjarne Lerche har netop fået de første dyr ind i den nye svinestald på Præstegårdsvej 4 i Blåhøj ved Brande, og dermed kan han se resultatet af mere end et halvt års anstrengelser, hvor han er gået forrest i byggeriet.

- På den måde er der meget at spare, og bortset fra monteringen af rullegardiner, vand, fodring og tilslutning til el har jeg stort set lavet det hele selv, fortæller Bjarne Lerche, da Landbrug Syd kigger forbi i forbindelse med åben stald arrangementet.

Han lægger ikke skjul på, at han er spændt på, hvordan effekten med den naturlige ventilation i form af rullegardiner vil virke, men han har selv set det et andet sted og hørt om landmænd, der er godt tilfredse, så han er ikke i tvivl:

- Jeg tror, rullegardiner er fremtiden, lyder det fra Bjarne Lerche, der har haft udendørs svineproduktion siden 1996 og derfor ikke er bange for, at der med den naturlige ventilation følger sygdomme med ind i stalden – så ville dyrene også have fået dem ude, hvor der tværtimod ikke er de store problemer med sygdomme.

- Det giver en mere naturlig ventilation og dermed en bedre trivsel blandt dyrene. Det giver et stort luftflow i stalden uden at give decideret træk, og for medarbejderne bliver det et behageligt arbejdsklima. Du skal ikke høre på ventilatorstøjen, og tænk så på grisene. Fodermesteren er glad ved at være fri for støjen i den måske halve time, han er i stalden - svinene skal gå i støjen i dage, uger og måneder, siger Erling Thomsen.

Han erkender, at det er lidt dyrere end investering i traditionel ventilation, men det tjener sig ind i løbet af nogle år.

- Gardiner er dyrere end almindelig ventilation, men der er ikke mange løbende udgifter til bl.a. el, så man sparer 4-5 kroner pr. gris, så det tjener sig ind, lyder det fra Jørgen Limkilde, Skiold-Echberg, og han er ikke i tvivl om, at det er fremtiden for nogle landmænd, men ikke alle.

Rullegardinet er syv-lags og isolerer lige så godt som en termorude, men er der varmt, sørger en vejrcomputer for, at gardinet automatisk rulles ned og lufter ud – og luften blandes hurtigere op, så der vil også være færre lugtgener i stalden.

Læs også