Så sent som sidst på år 2002 søgte man en medarbejder til fjerkræstationen på Strynø, men det blev aldrig effektueret på grund af et ansættelsesstop. For 14 dage siden kom så den ultimative melding om, at ScanBrid Int. A/S lukker stationen på den sydfynske ø. Firmaet har opsagt alle medarbejdere, bygningerne er sat til salg, og avlsmaterialet forsøges solgt til et andet firma.

- Der har længe været vanskeligheder for de tyrkiske hovedaktionærer, som ScanBrid avler og opdrætter fjerkræ for, men selvfølgelig havde vi her på Strynø helst set andre løsninger, der kunne have sikret øens største arbejdsplads, siger Heidi Larsen, som gennem fire år har været den daglige leder af stationen og de ni medarbejdere.

De første medarbejdere er stoppet, og de resterende holder den 14. februar. Genetikeren er fritstillet og nåede kun et halvt års ansættelse. Det var ellers i fuld gang med at blive lært op af den tidligere direktør Ejner Børsting, som skulle have medvirket frem til maj i år.

Fra starten var det en privat fjerkræavlsstation, men efter forskellige overgange har det i mange år været den tyrkiske fjerkrækoncern Koy-Tur, som har fået udført deres avlsarbejde på Strynø.

I 1994-95 var ScanBrid i betalingsstandsning, som man slap ud af med nød og næppe. Firmaet blev reddet, og i 2000 var firmaet helt gældfrit.

Desværre kom den tyrkiske økonomi ud i uvejr i slutningen af 2000. Dette ramte også Koy-Tur, og derfor blev det meget vanskeligt at finansiere driften af Scanbrid.

Heidi Larsen fortæller, at inflationen i Tyrkiet har haft stor indflydelse på udviklingen. I 1994 kunne de tyrkiske ejere få 600 kroner for en million tyrkiske lire, men her i 2003 indløser den tyrkiske million kun 7 danske kroner.

- Og selv om tyrkerne har overført deres betalinger i dollars, så ændrer det jo ikke på de økonomiske kendsgerninger, konstaterer Heidi Larsen.

Firmaet har dog stadig ingen gæld i den faste ejendom, og alle regninger vil kunne betales inden totalophøret.

- Jeg kan ikke forestille mig en fjerkræproduktion i bygningerne, der søges solgt samlet. Der er to beboelser, mange driftsbygninger samt en mindre jordlod. Det vil være synd for øen, hvis det vil blive revet ned eller forfalder, mener Heidi Larsen.

Foreløbig har der allerede været ideer fremme om fiskeyngel, champignon og tulipaner, men alt er åbent for den initiativrige køber.

Flere af de mangeårige medarbejdere må nok se i øjnene, at efterlønstiden nærmer sig, da der vanskeligt kan opdrives så mange arbejdspladser hurtigt på Strynø.

- Det rigtige job for mig med min uddannelse som produktionsingeniør ligger formodentligt uden for øen. Det vil derfor nok tvinge min mand og jeg til at flytte.

Vi er ellers begge strynboere og har et deltidslandbrug, men verden ændrer sig fra dag til dag. Også på Strynø, konstaterer Heidi Larsen.