Tørken sender australske landmænd på tidlig juleferie

FAR OG SØN: Glidende generationsskifter er også et kendt fænomen i Vestaustralien. Og kun et fåtal af de unge australske piger satser på en tilværelse som bondekoner.

Den unge vestaustralske landmand Andrew French reagerer mindre opgivende på situationen end den foregående landmand, der sluttede sit replikskifte med pigen i vejerboden med et: »I’ll finish harvesting Monday – it’s bloody bullshitt this year!« (Jeg høster færdig på mandag – og det er noget lort i år).

- Vi har høstet lupiner, raps og byggen færdig. Nu er vi i gang med hveden, og der er til en uge mere, så er det slut for i år, siger 26-årige Andrew French, der i lastvognen kører korn til opsamlingscentralen, mens hans far kører mejetærskeren derhjemme.

- Når vi har en normal høst, varer det til efter jul, før vi er færdige. Men i år måtte vi starte tidligere på grund af tørken og bliver færdige længe før jul. Udbytterne hos os er cirka 50 procent mindre end i et normalt år.

- Vi dyrker cirka 1.400 hektar med hvede, raps, byg og lupiner og har dertil 2.000 får og 100 stykker kvæg, fortæller den unge landmand, der endnu ikke har indfanget en livsledsager at dele landmandslivet sorger og glæder med .

- Det er svært at få piger til at flytte ud til os på landet, erkender han.

Godt 12 ton var der på det læs hvede, Andrew French havde med denne morgenstund. 13,7 procent protein og en vandprocent på 9,8.

- Det er to år siden, vi begyndte at få kompensation for forskellen op til de 12,5 procent vand, som er den maksimale vandprocent. Det giver ekstra syv-otte dollar pr. ton (cirka 30 kroner), siger Andrew French.

- Jeg er ved at tage en læreruddannelse på universitet i Perth. Når jeg er færdiguddannet, vil jeg gerne arbejde som lærer i en mindre by ude på landet. Og hvis ikke, du fortæller det til nogen, ville jeg da heller ikke have noget imod at blive gift med en landmand, fniser pigen i vejeboden.

- Min bror vil gerne overtage mine forældres farm, når han bliver lidt ældre. Han er 22 år i dag og kan se frem til at klare sig som planteavler på familiens 1.600 hektar store farm, fortæller Brooke Chitty.

For den unge studerende er tørken også en streg i regningen. I år kan hun kun regne med at have sit faste feriejob i fem uger mod normalt syv til otte uger.

Læs også