Forpligtende partnerskaber
Landmandskolleger i en række partnerskaber af forskellig karakter og aftalegrundlag, giver Gyldensteen mulighed for at være storleverandør til grossistleddet.
Gyldensteen Gods skræller løg, producerer Halloween-græskar, vasker porrer og dyrker løg. Men godset er ikke alene om det. De nævnte tilfælde og ved mere end en halv snes forskellige partneraftaler sker produktionen sammen med landmandskolleger.
- Vi er åbne overfor samarbejdsformer med andre, og efterlader derfor gerne en del af fortjenesten til partnere, hvor vi fornemmer, at kvaliteten kan leve op til Gyldensteen-varemærkets status. Og det sker ikke efter et bestemt koncept, for der er ikke to aftaler, der er ens, siger salgsleder Thorkild Bruun Jensen, der står for afsætningen af de store mængder grøntsager.
Thorkild Bruun Jensen er selv et godt eksempel på en noget utraditionel samarbejdsform. Under sin tidligere ansættelse som bogholder i godsadministrationen startede han sideløbende på sin egen bedrift en produktion af friske løg i bundter.
- Da jeg fik for travlt derhjemme og gik på halv tid her på Gyldensteen, faldt det sammen med overvejelser herfra om at gå mere aktivt ind i markedet for især løg. Jeg fik derfor chancen for at blive salgsleder på halv tid, forklarer han.
- Det førte os sammen med blandt andre Dansk Supermarked og andre gode kunder, som viste interesse for en stor og stabil leverandør af løg. Og det har udviklet sig til et tillidsfuldt samarbejde, der jo nu på det seneste også har ført afsætning af broccoli, porrer og æbler med sig.
Thorkild Bruun Jensen er, udover salgsleder på halv tid og aktiviteten hjemme på bedriften i Søndersø, nu også den ene halvdel af et I/S partnerskab med godset om et løgskrælleri. Virksomheden er etableret i den tidligere grovvarevirksomhed Sandager Mølle, som Gyldensteen købte af KFK for nogle år siden.
Her er der investeret omkring en million kroner i et anlæg, der kan levere skrællede løg i storpakninger til catering og for eksempel til leverpostejsproduktion.
- Det er en god mulighed for at anvende frasorterede løg med enkelte småskader i den yderste skal. Denne optimering af råvareudnyttelsen har alle glæde af, forklarer salgslederen, der skønner den årlige produktion af skrællede løg til at være 600 ton.
Løgproduktion er ikke for folk med sarte nerver. Udsvingene over de seneste 10-15 års løghøst på Gyldensteen viser, at udbyttet kan svinge fra halvt udbytte til 30 procents merudbytte, når det sættes op mod gennemsnittet.
Og det enkelte års resultat kan først opgøres, når lagrene et stykke ind i den kommende vækstsæson er tømte.
– Først da kender vi den endelige kvalitet. Lige så usikker er prisdannelsen, som slet ikke retter sig efter produktionens størrelse herhjemme. Og da Holland dominerer det europæiske marked med en produktion, der er 25-30 gange større end den danske, og derfor skal eksportere 85-90 procent af sin produktion, er det altafgørende for os, hvad der sker hos dem, forklarer salgsleder Thorkild Bruun Jensen, Gyldensteen Gods.
- Løg kan tåle at ligge 4-5 uger i et skib, og kan derfor flyttes rundt på kloden. I Indien, hvor løg indgår som basisfødemiddel, blev adgangen til billige løg for nogle år siden et tema for politikerne i Delhi og Rajastan under en valgkamp. Det førte til et storopkøb af løg i Holland, hvilket igen påvirkede den europæiske løgpris betragteligt.
- Det blev helt overraskende et særdeles godt løgår, husker Thorkild Bruun Jensen og fremhæver dermed, at udbyttet pr. hektar på Gyldensteens arealer trods en 40 procents hjemmemarkedsandel ikke på nogen måde giver markedskontrol og sikkerhed for det økonomiske udbytte.
- Vi var villige til at vokse og følge med i den udvikling af i detailleddets grøntafdelinger, der er sket det seneste årti. Samtidigt ønskede man fra kundesiden at knytte sig tættere til produktionsleddet med de muligheder, der giver for at kvalitetssikre varerne.
- Det har udviklet sig til et tillidsfuldt og professionelt samarbejde gennem årene til glæde for alle parter, vurderer Frans Bernstorff-Gyldensteen, der siden overtagelsen af godset for 18 år siden har øget arealet med grøntsager betragteligt.