Flertal mod ministeren

Vejle får lov at beholde sit mikrobiologiske laboratorium – flertal i Folketingets Fødevareudvalg uden om fødevareminister Mariann Fischer Boel (V).

Et flertal i Folketingets Fødevareudvalg udenom fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er blevet enige om at udarbejde en beretning, der lægger op til, at de mikrobiologiske laboratorier ved både Fødevareregion Esbjerg og Vejle bevares.

Fødevareministeren besluttede ellers 1. oktober at sammenlægge de mikrobiologiske laboratorier ved landets fødevareregioner, så der fremover kun skulle være mikrobiologiske laboratorier i forbindelse med fødevareregion København, Ringsted, Århus, Esbjerg og Ålborg.

De mikrobiologiske laboratorier i Viborg, Herning, Vejle, Haderslev, Odense og ved Region Nordøstsjælland skulle nedlægges, men fra både Vejles SF-borgmester, Flemming Christensen, og flere folketingspolitikere i Vejle-området blev beslutningen kritiseret, da en udarbejdet rapport alle påpegede, at laboratoriet i Vejle skulle bevares – og det bliver nu også tilfældet.

Fødevareministerens beslutning 1. oktober blev truffet på grundlag af en rapport fra Fødevaredirektoratet, som konkluderede, at der er en betydelig overkapacitet ved fødevareregionernes mikrobiologiske laboratorier, og at der ville kunne hentes store besparelser ved en sammenlægning.

Besparelsen var beregnet til på sigt at udgøre 8,5 millioner kroner om året. Besparelsen ville ikke påvirke fødevaresikkerheden, da de fem laboratorier ville kunne gennemføre samme antal analyseprøver som de nuværende 11 laboratorier.

Med beslutningen om at bevare laboratoriet ved Fødevareregion Vejle reduceres besparelsen til ca. 7,3 mio. kr. på sigt. Der er 10 ansatte på laboratoriet ved Fødevareregion Vejle.

Læs også