Gyldensteen hilser udenlandsk arbejdskraft velkommen
I Tyskland kan grønsagsproducenter tilsyneladende importere østeuropæisk arbejdskraft i sæsonen til langt lavere lønninger end deres danske kolleger, har man erfaret på Gyldensteen Gods.
På det nordfynske gods Gyldensteen glæder ejeren, Frants Bernstorff-Gyldensteen, sig til, at de østeuropæiske lande kommer med i EU.
- Set herfra bliver det bedste ved udvidelsen, at levestandard og lønninger i for eksempel Polen om få år bliver væsentligt højere end i dag. Dermed får vi et mere ensartet niveau og forhåbentligt en fair konkurrence på arbejdskraft i Europa.
- Vi har for eksempel en kollega i Tyskland - og dermed en konkurrent - der producerer løg og asparges. De eneste tyske medarbejdere på hans bedrift er ham selv, hans kone og en søn. Alle de sæsonansatte medarbejdere – og det vil sige mellem 150 og 200 – kommer fra Polen. De kan få lov at arbejde i Tyskland i tre måneder af gangen til lønninger, der for en voksen medarbejder svarer til 30-40 kroner i timen.
- Efter tre måneder må de ikke være der mere dette år og kommer så igen næste sæson. Derefter kommer der blot nye folk i den næste tre-måneders periode, siger Frants Bernstorff-Gyldensteen.
- Vi har netop hilst af med nogle stykker fra Spanien, som har været her siden starten af juli. I dette tilfælde er det jo meget enkelt og regulært, fordi de kommer fra et andet EU-land.
- Uanset, hvor vore sæsonarbejdere kommer fra, lønner vi dem efter danske standarder, hvilket vil sige den overenskomstmæssige tarif, der er gældende her i landet, forklarer Frants Bernstorff-Gyldensteen.
- Desværre kan der være meget bureaukrati forbundet med at få alle formaliteter i orden, og jeg må sige, det er overraskende, hvor lidt fleksibilitet man møder hos myndighederne. Det tager mange måneder at få alle formaliteter i orden. Hvis man ikke starter tidligt, kan sæsonen for længst være forbi, når det formelle er i orden.
- Man skal være villig til den type arbejde, og så er der jo også spørgsmålet om, hvem der kan holde til det. Det ligger jo i sagens natur, at man ikke skærer broccoli eller plukker æbler hele året – og den slags arbejde er naturligvis fysisk anstrengende – det er der ingen grund til at skjule. Heller ikke, at det er anderledes end for eksempel inde i løgpakkeriet, hvor alle arbejdsrutiner er indrettet på, at man kan klare jobbet året rundt.
- Jeg synes, man kan sige det sådan: Arbejdskraften er der, og det er kun et spørgsmål, om de skal arbejde i Danmark med danske grønsager efter danske kvalitetsnormer eller med grønsager til danskerne fra udlandet. Har vi konkurrencedygtige forhold, kan for eksempel de højt berømmede danske æbler produceres og dyrkes i Danmark – ellers ikke.
- Tværtimod synes jeg næsten, det hører med til et sjovt og spændende ungdomsliv at rejse lidt rundt i verden og prøve sådanne jobs.
- Da jeg var ung, var jeg da også i Frankrig og plukke vindruer i en periode. Og netop nu er vores søn ude på noget lignende. Det er en god oplevelse for unge mennesker at knokle med sæsonarbejde under fremmede eksotiske himmelstrøg. Og for unge fra andre dele af verden, kan vi tilbyde noget lignende her i Danmark – endda til en attraktiv løn, føjer godsejeren til.
- Jeg synes bestemt ikke, vi skal bukke nakken, fordi vi har udlændinge til at arbejde her. Tværtimod har jeg da indtryk af, at det også er et spændende indslag i hverdagen for vore faste medarbejdere.
- Blot skal man ledelsesmæssigt sætte ind med en lidt fastere og målrettet styring. Det har vi lært i år, som var det første år, hvor vi i lidt større omfang har entreret med udenlandske sæsonarbejdere.
De to foregående artikler fra godset Gyldensteen på Nordfyn blev bragt den 23. september og 14. oktober 2002.
Gyldensteen og de tilhørende gårde, Christianslund, Jerstrup, Harritslev, Sandagergård og Langø, drives som en økonomisk enhed og udgør et areal på i alt 1.981 hektar, hvoraf 1.280 hektar dyrkes. Specialproduktionerne, der udgør knapt 500 hektar, består af forskellige specialafgrøder, hvoraf løg dominerer med 285 hektar. Planteproduktionen omfatter desuden juletræer, frugtplantage, græsfrø og et mindre areal med fabriksroer. Der hører 365 hektar skov til godset, mens enge, strandarealer og veje udgør 336 hektar.
Gyldensteen ejes af hofjægermester, lensgreve Frants Bernstorff-Gyldensteen, der overtog godset efter sin far i 1984. Der er i alt 40 ansatte på godset, heraf er cirka to tredjedel beskæftiget i løgsortering og løgpakkeri. For den daglige drift af godset står godsforvalter Jeppe Ladefoged og forvalter Morten Ravn Kjærgaard (billedet).
Se også en ny opdatering af godsets hjemmeside på adressen www.gyldensteen.dk.