Markant landboformand fylder rundt

Peder Philipp er, som formand for Sydvestjysk Landboforening Varde, kendt for sine skarpe meninger og sin indædte kamp for landbrugets interesser og imod de politikere og interesseorganisationer, der forsøger at begrænse det. Men der også en anden side af Peder Philipp, der foruden flere formands- og tillidsposter også er både familiemenneske og landmand, med en livslang kærlighed til landbruget. På torsdag fylder han 50 år.

- Det er selve frihedsbegrebet i landbruget der bliver angrebet, når man laver reguleringer og begrænsninger af landbruget, siger Peder Philipp, der selv i stedet ynder at bruge udtrykket om frihed under ansvar. Han mener nemlig at landbruget sagtens selv kan regulere og tilpasse sig uden at man behøver at benytte tvang.

- Det er en nedgørelse af vores håndværk, når miljøforkæmpere og politikere helst vil se landbruget som et miljøproblem og ikke et gavnligt erhverv. Det er samtidig heller ikke en særlig kvalificeret modstand, siger Peder Philipp.

- I dag må mange være lige så meget virksomhedsledere som landmænd. Som en virksomhed skal man producere for at kunne leve af det og det betyder at en større del af en landmands livsindhold handler om økonomi, siger Peder Philipp, der samtidig mener at mange, der ikke selv har tilknytning til landbruget, har et alt for romantiseret syn på der.

- Alle vil have det bedste og billigste, men synes samtidig at "small is beautiful", men det harmonerer ikke, siger Peder Philipp.

- Lige fra jeg var ung har jeg været interesseret i samfundsforhold. Og når man så står som nyetableret landmand dom 25-årig møder man dagligdagens problemer og begynder at spørge, hvor der ikke er nogen der gør noget ved det. Til gengæld opdager man så, når man selv sidder i organisationssarbejde, at tingene tager længere tid end man tror, siger Peder Philipp.

Selv fremhæver han en stor opbakning fra sin familie, da arbejdet har betydet, at han ofte ikke har kunnet være hjemme. Men gejsten er der stadig.

- Den da jeg ikke har samme gejst for arbejdet som jeg har nu, holder jeg op. Men jeg tror der er lang tid til den dag, slutter Peder Philipp, der har som sit store mål at få samlet landbruget mere end det er i dag. Et arbejde, han samtidig ikke har nogen ambition om at gøre færdigt - for i landbruget bliver man aldrig helt færdig. Der er altid nye opgaver det venter forude.

Læs også