- I forhold til normalt er det fjorten dage tidligere, oplyser maskinstationsejeren, der gætter på, at det pågældende ni hektar store areal ved Birkende, som ejes af gårdejer Erling Rasmussen, Urup, var det første, som er blevet høstet i det fynske område.

Der er tale om lettere jord i et tidligere grusgravområde, men den pågældende sort, Manatan, er ikke specielt tidlig. Men en tidlig såning af arealet i begyndelsen af april og ikke mindst de optimale klimatiske betingelser gennem stort set hele vækstsæsonen har fremskyndet modningen.

- Kolben knækkes midt over, og er alle kerner melede uden at afgive saft, er det tiden at høste afgrøden. Men, fortsætter maskinstationsejeren, der skal også tages hensyn til stænglen. Er den meget tør og næsten vissen, skal afgrøden høstes lidt før, kolberne er helt klar. Det modsatte gælder, hvis stænglerne endnu er grønne.

Kaj Pedersen opfordrer derfor majsavlerne til at holde øje med markerne - og ikke blive overrasket, hvis det meget snart er tid for ensilering.

Samtidig glæder han sig over, at majsarealerne generelt står flotte overalt, og alt tegner til en god høst - over middel.

- Den tidlige såning, skiftende varme og nedbør i den længere vækstsæson, afsluttende med den varme, fugtige periode her i august og september, har været befordrende for en god kolbesætning, konstaterer den østfynske kvægbruger, der hjemme på gården i Urup har 45 malkekøer.

Med den tidlige bjærgning af majsen følger andre fordele.

- Det er nemt og hurtigt at høste, når marken er tør. Det giver færre skader, og jordbehandlingen bliver mere effektiv, pointerer Erling Rasmussen, der næste år - forhåbentlig igen tidligt på foråret - atter vil så majs i den tidligere grusgrav.

I fredags var et stort antal fynske majsavlere samlet til »Majsdag« i Ellinge, hvor ikke mindre end 58 forskellige sorter blev vurderet. Så mon ikke mange finsnittere allerede i denne uge rykker ud i de bugnede fynske majsmarker.