Juletræsbranchen jagter nyt flagskib

De danske juletræsproducenter har formået at gøre nordmannsgranen til det altdominerende træ på juletræsmarkedet. Det har påvirket prisen i nedadgående retning. Derfor er branchen på udkig efter nye træsorter.

I år har de danske juletræsproducenter 10-12 millioner juletræer til salg med nordmannsgranen som den altdominerende trætype.

- Nordmannsgranen har erobret hele markedet og er blevet alt for billigt. Vi mangler træet til den kræsne kunde, der godt vil betale ekstra for et træ af særlig kvalitet. Derfor er markedets trendsættere på udkig efter nye muligheder, siger skovrider og arrangør af Langesø-messen, Finn Jacobsen.

Branchen har allerede forsøgt at finde nye trætyper til afløsning af nordmannsgranen. I 1996 anlagde man ved Langesø et areal med nye trætyper, som nu er i juletræsstørrelse. De blev besigtiget i torsdags, da den 11. messe for juletræer og pyntegrønt blev afholdt i parken ved Langesø.

- Vi har afprøvet tre juletræsarter fra forskellige lokaliteter i Amerika. Men der er ikke nogen af dem, der slår nordmannsgranen, fortæller Finn Jacobsen, der igen i år kunne glæde sig over en velbesøgt messe, hvor ikke mindst det store antal udlændinge blev bemærket. Mellem 2300 og 2400 fagfolk, heraf cirka en fjerdedel udlændinge, gæstede messen ved Morud.

- Set med danske øjne ser markedssituationen i Europa fornuftig ud. Østrig og Sydtyskland har haft en meget kold vinter, som har ødelagt mange juletræer. Så vi regner ikke med, at priserne falder i forhold til sidste år. Måske kan vi endda øge den en lille smule, mener juletræsdyrkernes formand, som ser tegn på, at de ødelagte træer i Sydeuropa allerede nu præger markedet.

- De udenlandske opkøbere er kommet til Danmark lidt før, end de plejer. Så har man nogle træer af den rigtige kvalitet, er der gode chancer for at få sin indsats i marken betalt, siger Henrik Nissen.

Efter to og et halvt års udviklingsarbejde kunne ejeren af Compac Tree i Aarup, Claus Thomsen, i sidste uge præsentere en enmandsbetjent netmaskine på Langesø-messen. Maskinen, der koster 125.000 kroner, er patenteret og den eneste af sin art på markedet.

- Maskinen har en effektivitetsforbedring pr. mandetime på cirka 10 gange i forhold til de normale netsystemer, fordi den er enmandsbetjent. Nu kan to mand nette, pakke og udkøre et helt billæs juletræer på en enkelt dag, siger Claus Thomsen.

- Det krævede tidligere 8-9 mand. Så der er tale om en ekstrem arbejdsbesparelse. Køber man en netmaskine og netter 25.000 træer, er maskinen tjent ind. Samtidig giver den væsentlige forbedringer i arbejdsstillinger, påpeger Claus Thomsen som tilføjer, at maskinens nyudviklede nettepatronsystem samtidig sparer 20 procent net og netter træerne tættere end andre netmaskiner.

Sidste år havde han seks nye maskiner kørende. Men heller ikke de fungerede helt fejlfrit. Der var stadig detaljer, som skulle rettes, før han nu melder maskinen klar til at blive solgt til en bredere kreds af juletræsproducenter i både ind- og udland.

- I øjeblikket har vi 64, som ønsker en maskine. Men vi producerer kun 30 i år, hvoraf vi sælger de 25. De fem sidste er til at bytte ind, hvis der sker noget. Folk er jo 100 procent afhængige af, at udstyret virker, siger Claus Thomsen, der foruden herhjemme også har solgt sin netmaskine til juletræsproducenter i Irland, Frankrig, Belgien, Østrig og Skotland.

Læs også