Ulovlig brug af medicin i svineproduktionen har for nylig igen været i mediernes søgelys. Det skader hele branchen, konstaterede formanden for Agrogårdens svineproduktionsudvalg, Poul Rasmussen, Refsvindinge, på udvalgets årsmøde, der fandt sted i onsdags.

- Sker der ting i besætningerne, som ikke tåler dagens lys, har vi for alvor problemer. Og desværre er der fundet enkelte tilfælde af ulovligt medicinforbrug ude i besætningerne, sagde Poul Rasmussen, som understregede, at medicin kun skal gives til syge dyr.

- Men, tilføjede han, det er også vores pligt at give den rette behandling til syge dyr. Man skal som producent altid overholde dyrlægens anvisninger. Og dyrlæger bør ikke kunne føle sig presset til »bare at udlevere medicin«. Jeg tror heller ikke, det sidste skulle være et problem, selv om det er fremgået af debatten.

Alligevel opfordrede Poul Rasmussen svineproducenterne til at tage signalerne, der kommer fra omgivelserne, alvorligt.

- Det er ikke nok, at 99,99 procent eller mere af de grise, der kommer til slagtning, ikke har medicinrester i sig. Det kan ikke passe, at enkeltstående tilfælde skal føre til, at vi alle får nogle restriktioner omkring den måde, vi i dag håndterer medicin på, sagde han og tilføjede, at et skræmmeeksempel kunne være det forslag, der er luftet af den »grønne« tyske landbrugsminister.

Forslaget går ud på, at man må få udleveret medicin for en periode på syv dage. Samme interval skal gælde mellem dyrlægebesøg.

- Er samhandel med foder og svin et problem? Sætter vi kortsigtet gevinst over langsigtet interesse?, spurgte han og tilføjede, at der er nok af problemstillinger at tage fat på.

Han nævnte blandt andet, at Danske Slagterier har lavet en rundspørge i børne- og fritidsinstitutionerne i Københavns Amt. Her viste det sig, at der var over 80 institutioner, som havde et eller flere klovbærende dyr.

- Vi skal ikke forbyde institutionerne at have »kæle- og klappedyr«, men vi må sikre os, at de ved, hvordan de skal opføre sig omkring fodring osv. I det mindste skal vi have alle dyrehold registreret i CHR-registeret, så de kan få de samme informationer, som øvrige husdyrholdere, sagde Poul Rasmussen.

Med hensyn til økonomien var han alt i alt tilfreds med 2001.

Ser vi på gennemsnitstal, ser det fornuftigt ud. Men ikke alle tjener penge nok. Den bedste fjerdel tjener lige så meget i dårlige tider, som den dårligste fjerdedel tjener, når priserne er i top. Det gælder både i soholdet og i slagtesvineproduktionen, konstaterede Poul Rasmussen