Har landbruget glemt Odense?
Odense er Fyns største landbrugskommune. Alligevel er ikke en eneste landmand m/k opstillet som kandidat til byrådet i Odense.
»Odense er Fyns største landbrugskommune. Derfor er det helt naturligt, at landbruget har en central placering her i dag.«
Det sagde Odenses borgmester, Anker Boye, da han lørdag den 1. september fra rådhusets trappe bød en tusindtallig menneskeskare på Flakhaven velkommen til »Høstfest i Odense City«, arrangeret af Landbrugets Samfundskontakt Fyn i tæt samarbejde med Odense Cityforening.
På den baggrund må det – set i lyset af morgendagens valg til Odense Byråd - være relevant at spørge, om landbruget har glemt Odense? – Eller om Odense har glemt landbruget?
Ifølge Fyens Stiftstidendes kandidatoversigt, hvor blandt andre de opstillede kandidater til byrådsvalget i Odense er nævnt med angivelse af erhverv m.v., er der således blandt de ikke færre end 152 opstillede kandidater på stemmesedlens 12 lister ikke en eneste, som har umiddelbar tilknytning til landbrugserhvervet.
Det tætteste, man kommer på landbruget, er en ernærings- og husholdningskonsulent, som er opstillet for Det konservative Folkeparti, og en gartner, som er kandidat på Venstres liste. Men der er ingen, hvis stillingsbetegnelse antyder, at vedkommende har noget med primærlandbruget at gøre.
- Som landmand kan jeg kun beklage, at ingen landmænd er opstillet til byrådsvalget, siger Niels Hansen.
- Det er rigtigt, at Odense er Fyns største landkommune. Men, påpeger Niels Hansen, selv om Odense er Fyns største landkommune, så er det simpel hovedregning, at vi i landbruget udgør et mindretal i forhold til det samlede indbyggertal i hele kommunen. Men det retfærdiggør ikke, at vi ikke har landmænd eller landmandskoner på listerne.
- Som organisation støtter vi ikke et bestemt politisk parti. Men vi har nok ikke været særlig aktive med hensyn til at opfordre vore medlemmer til at søge indflydelse på den lokale politik. Det kan vi måske godt prøve på fremover. Til gengæld har vi et godt forhold til den til enhver tid siddende administration.
- Det skal naturligvis ikke opfattes som om, at det hele er lutter idyl. Det er absolut ikke tilfældet. For eksempel omkring de meget omtalte sager om udvidelse af husdyrproduktionen, hvor amtet i en række tilfælde har krævet VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet, red.).
- Amtet skal naturligvis administrere gældende lov. Og som nævnt sætter vi også stor pris på den kontakt, vi har til amtet. Men, fastslår De fynske Landboforeningers formand, vi vil selvfølgelig søge at påvirke tingene i den retning, vi finder mest hensigtsmæssig for landbruget - og for naturen.