Brokgrise har ikke brok

Myndigheder vil have brokgrise aflivet. Men de fleste brokgrise viser sig dog ikke at have rigtig brok, men blot en »bule« på maven

Lovgivningen sætter grænser for, at svin med brok ikke transporteres, hvis der er sår på brokken, og hvis brokken er over 15 cm i diameter.

Men nu viser det sig, at de fleste brok alligevel ikke brok.

Det fortalte professor Henrik Elvang Jensen ved et kursus for dyrlæger i Vingsted, og han baserede udsagnet på obduktioner af brokgrise.

Professoren foretog obduktionerne i forbindelse med, at velfærdsforskere undersøgte transportegnethed af grise med brok. Blandt andet undersøgte forskerne, om grise med navlebrok under transport opfører sig anderledes end andre grise, og for at se, om grænsen for transportegnethed er i orden.

- Jeg fik nogle af dem (grisene, red.) ind til undersøgelse med henblik på at se på nerveforsyning, men da vi åbnede brokken fandt vi kun enkelte tilfælde af brok, hvorimod de andre var enterocystomer (en udvendig bule, red.), fortæller Henrik Elvang Jensen og konkluderer:

- Så vidt jeg kan vurdere var det ikke transportegnethed af navlebrok, forskerne undersøge, men transport egnet af grise med buler ved navlestedet.

Myndighederne anbefaler aflivning af brokgrise.

Læs mere i svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også