- Jeg har fået et notat fra Landsudvalget for Svin, der siger, at ud fra de stigninger, der har været på råvarepriserne, må slagtesvinefoder stige 10 øre pr. FEs, sofoder 7-10 øre, og smågrisefoder må stige 23-24 øre pr. FEs.

Det siger formanden for svinebrugsudvalget i Landbrugsrådgivningen NordVestfyn, gårdejer Kristen Pilegaard, Søndersø, der ligesom mange af sine kolleger undrer sig over de prisstigninger på svinefoder, som er meldt ud fra foderstoffirmaerne.

- Det minder om en karteldannelse inden for foderstofbranchen på Fyn, mener Kristen Pilegaard. Carl Rasmussen og S.A.B. har meldt først ud med priser. Resten ligger lidt over. Og markedet har overhovedet ikke givet sig.

- De priser, der er meldt ud, vil jeg kalde tyveri ved højlys dag, fortsætter den nordvestfynske udvalgsformand. I den forbindelse vil jeg advare mine kolleger mod at blive bondefanget. Mange landmænd kører korn til foderstoffen, - og først derefter får de at vide, hvad de skal give for svinefoderet.

- En stigning på 20 øre pr. FEs svarer til et fald i noteringen på 80 øre pr. kg. Hvis noteringen – som flere har spået – skal ned på ni kroner i sidste kvartal, og man så desuden skal regne med ekstra udgifter, svarende til et yderligere fald på 80 øre, så bliver der røde tal på bundlinien, advarer Kristen Pilegaard.

- Grovvarebranchen har sat priserne for højt i år. Hvis de priser holder, skal jeg da for mit vedkommende til at se på, om det kan betale sig at blive hjemmeblander. Jeg vil i hvert fald undersøge, hvad jeg kan gøre.

- De store prisstigninger koster os penge.

- Bestyrelserne i DLG og FAF har et medansvar.

- Landmændene skal passe på, når de vipper korn af hos foderstoffen.

- Det ser ud som om, der er en form for prisaftale eller karteldannelse mellem foderstoffirmaerne.

- Prisniveauet er klart højere end sidste år, erkender Jørn Gram. Det skyldes flere ting. Råvarerne er steget – både sojaskrå og korn ligger på et højere niveau end sidste år. Desuden er omkostningerne steget, ikke mindst til energi og transport. BSE- og mund- og klovesyge-situationen i foråret bevirkede, at logistikken blev dyrere, - og at omkostningerne i det hele taget blev højere.

- En stigning i foderprisen på 15 kroner pr. 100 kg vil koste ca. 50 kroner pr. produceret slagtesvin. Og da der slagtes ca. to millioner svin på Fyn om året, er det let at regne ud, at en foderprisstigning på 15 kroner vil koste fynsk landbrug rundt regnet 100 millioner kroner på årsbasis.

- Sidste år var landmændene generelt dygtige til at få handlet til nogle lave priser. Det har bevirket, at firmaerne har haft svært ved at få tingene til at hænge sammen. Når man nu vil have en væsentlig avance hjem, får vi prisstigninger, der er urealistiske.

- Min vurdering her og nu er, at det er den mindste mængde foder, der er tegnet kontrakt på i den tid, jeg kan huske. Men jeg har svært ved at tro, at prisniveauet vil flytte sig væsentligt. I den forbindelse tror jeg, at hjemmeblanding af foder vil blive en alvorlig konkurrent. Hvis avancekravet er så stort, vil der blive mange overvejelser om hjemmeblanding, slutter Jan Karlsen.