Fugt forsinkede høsten

Først midt i ugen kom der for alvor igen gang i de fynske mejetærskere - her på Nordskov på Midtfyn. Den sene høst giver problemer med kornkvaliteten. Til gengæld fylder kornet godt, og prisniveauet er stort set uændret i forhold til sidste høst.

Værst ramt var Langeland og det sydøstlige kant af Fyn, hvor der flere steder måltes op mod 40 millimeter regn. På Charlottenlund Gods på Nordlangeland frembragte mejetærskeren store dybe spor i hveden, da høsten onsdag kom i gang så småt.

- Her på egnen havde vi tre rigtig gode dage fra torsdag til og med lørdag (forrige uge, red.), hvor store arealer blev høstet, fortalte afdelingsleder Aage Stevnsgaard til Landbrug Fyn’s høstredaktion i tirsdags.

- Vi mangler tørring i afgrøderne. Selv om solen skinner, har vi fortsat høj luftfugtighed, og når det ikke blæser, tørrer kornet alt for lidt. Samtidig er vi nu så langt fremme i sæsonen, at høstdagene bliver kortere og kortere, og dermed er tiden, hvor kornet kan soltørres, også forkortet.

Om kvaliteten siger han, at proteinindholdet i forrige uges indleverede partier med maltbyg og hvede var fint - i størrelsesorden fra 10-12, dog enkelte hvedemarker med variationer fra 10 til 12,5 procent.

Det bekræftedes onsdag også af direktør Bent Juul Jørgensen hos SAB i Skamby.

- Rugens faldtal er helt ødelagt af den begyndende spiring som følge af varmen, luftfugtigheden og det efterhånden sene høsttidspunkt. Faldtallet bliver også som dagene går et problem i brødhvede, og derfor må vi forvente, at ikke bliver ret store muligheder for eksport af brødhvede.

- I forhold til sidste år er det et stort set uændret prisniveau på Fyn, hvorimod priserne sidste år i andre egne af landet lå 5-6 kroner lavere. Denne forskel er nu blevet ujævnet, og derfor er kornpriserne generelt på landsplan hævet i denne sæson, forklarer Bent Juul Jørgensen.

Trods indtog af nordtysk foderhvede på det danske marked på det seneste venter han ikke, at der sker væsentlige ændringer i kornpriserne her og nu.

Også maltbyggen har et højt proteinindhold - generelt omkring 1 procent højere end i fjor. Det bevirker, at den del partier med over 12 procent protein har måttet kasseres som maltbyg.

- Det er vækstsæsonen, som her har skylden, siger Bent Juul Jørgensen, der i vårbyg vurderer, at udbyttet ligger på 60-65 hkg pr. ha som gennemsnit i dette års høst.

Havre dyrkes efterhånden på betydelige arealer på Fyn. Modsat er det gået for de modne ærter, hvor der næsten ikke er arealer tilbage.

- Det skyldes flere år med dårlige erfaringer med ærterne, ikke mindst på grund af vejrliget. Ærterne tåler ikke megen regn omkring høsttidspunktet, før høsten bliver besværlig og dermed en forringelse af udbyttet. Til gengæld kan ærteavlerne forvente en højere prisniveau i takt med indskrænkningen af arealerne, siger Bent Juul Jørgensen.

Også vinterrapsen afregnes med gode priser, og der er ikke udsigt til nedadgående tendenser. Derfor etableres der større rapsarealer næste år, konstaterer SAB’s direktør.

Læs også