Mejetærsker-pilot i 50 år

Landmand i Ullerslev har kørt selvkørende mejetærsker hvert år siden 1952.

75-årige Gunner Jensen i Ullerslev kan i år fejre et usædvanligt jubilæum, som uden tvivl fortjener optagelse i Guinness Rekordbog.

I år er det nemlig halvtredsindstyvende år i træk, at Gunner Jensen er »pilot« på en selvkørende mejetærsker. Og det er ikke sådan, at han bare lige kører en enkelt omgang. Nej, alene i år bliver det til ca. 100 tønder land, og i løbet af de 50 år har han – forsigtigt regnet – høstet omkring 7.500 tønder land i alt.

Det begyndte i 1952, da daværende entreprenør Olsen i Ullerslev købte to selvkørende 8½ fods Massey-Harris mejetærskere, begge med påmonteret presser og trukket af en Austin motor. Gunner Jensen havde da allerede i nogle år kørt og sprøjtet marker med jeep for Landbrugets Sprøjtecentral, og det var derfor naturligt, at den maskinerfarne unge mand kom til at køre den ene af maskinstationens mejetærskere.

Allerede det første år købte Gunner Jensen en selvkørende mejetærsker, en brugt Massey-Harris, som dog inden længe blev udskiftet med en ny Claas. Og det mærke har han holdt sig til siden. Den nuværende maskine, en 10-fods Claas Dominator 58, er den sjette i rækken af Claas’er. Den blev købt i 1986 og har høstet upåklageligt lige siden.

De fleste af årene har Gunner Jensen høstet både for sig selv og en nabo, men nu er det kun i familiens egen bedrift, det foregår. Det største areal, han har høstet på en sæson, var 315 tønder land, men gennemsnittet ligger på godt 150 tønder land om året.

Læs også