Klar til VM i pløjning på Eskjær Hovedgård

Klar til VM i pløjning

Skive Kommune, godsejeren, turistkontoret og den lokale andboungdom arbejder på højtryk før VM i pløjning. Inden verdens bedste pløjere kan sætte plovskærene i jorden på Eskjær Hovedgård nord for Skive til Verdensmesterskaberne i pløjning 22. - 23. september 2001, er der meget, der skal være på plads.

22-årige Lars Kristensen er formand for Landboungdommen i Region Viborg. Regionen stiller med 100 hjælpere til Verdensmesterskaberne i pløjning. De skal blandt andet sælge billetter og mad og sørge for parkering til de forventede 10 - 15.000 gæster. Lars Kristensen skal hjælpe på Salling Ungdomsskole og sælge pølser i plovkroen hele weekenden. Ungdomsskolen får 150 pløjere, ledsagere og officials indkvarteret.

- Det har været let at finde hjælpere, og jeg glæder mig til det sammenhold, vi helt sikkert får. Men lige nu er jeg spændt på vejret i ugen op til VM-weekenden, for mange er endnu ikke færdige med at høste. Hvis regnen fortsætter i ugen op til VM, og det bliver høstvejr i netop den weekend, kan nogle hjælpere få svært ved at komme, fortæller Lars Kristensen.

Godset bliver finpudset

Godsejer Birger Schütte er også bekymret for regnen.

- Så længe det regner, kan vi ikke fjerne halmen på markerne til øveareal og parkeringspladser. Men så må publikum parkere oven på halmen, og vi finder et andet sted, hvor pløjerne kan øve. Vi skal nok nå at blive færdige, selv om det hele virker lidt kaotisk i disse dage, fortæller Birger Schütte, der hver dag har besøg af flere lastbiler. Nogle for at hente årets høst, andre for at aflevere VM-deltagernes plove.

Eskjær Hovedgård, der er et hvidt gods, hvis historie fører tilbage til 1328, bliver finpudset til at tage imod gæster fra hele verden. Nogle af projekterne er oprydning, montering af sider på halmladen, nyt grus til gårdspladsen og kalkning af maskinhuset, som skal være Plovkro. Heldigvis får godsejeren hjælp fra Sundsøre Kommune.

Kommunen i sving

Kommunen mærker også, der kommer et verdensmesterskab til egnen, og de er i fuld sving. Birger Schütte får hjælp til at gøre godset klar af kommunens beskæftigelsescenter, der aktiverer langtidsledige.

Vejvæsenet får et stort skiltningsarbejde, som skal koordineres med politiet. Og vejen, der ligger op ad pløjearealerne, bliver spærret for at undgå ulykker. Sundsøre Kommunes kommunaldirektør Hans E. Nielsen er begejstret.

- VM i pløjning er en enestående chance for at få kommunen på verdenskortet. Det koster os 100.000 kroner, men de er givet godt ud. Jeg glæder mig meget til at se, hvor mange tilskuere der kommer, siger kommunaldirektøren.

Skive har erfaring

At der kommer mange udlændinge til egnen, mærker Skive egnens Turistbureau. Her fortæller Inger Lise Dahl, at de for en måned siden fik daglige e-mails og opringninger omkring VM i pløjning.

- De første henvendelser fra VM-deltagere og publikum fik vi for over et halvt år siden. Det er især folk fra Polen, Estland og Litauen, der kontakter os, oplyser Inger Lise Dahl fra turistbureauet. Det er ikke tilfældigt, at Verdensmesterskaberne holdes i Salling.

I 1994 holdte Danmarks Landboungdom DM og NM i pløjning på Eskjær Hovedgård. Det gik rigtig godt, og der var et godt samarbejde mellem de lokale og arrangøren.

Så Danmarks Landboungdom er glade for, at Skiveegnen også tør tage udfordringen op med et verdensmesterskab.

Læs også