Venter ikke svineboom

Formanden for Landsudvalget for Svin venter ikke et regulært boom i produktionen af svin i Danmark i kølvandet på fødevareministerens melding om, at der er plads til en udvidelse af svineproduktionen.

- Jeg tror ikke, Ritts melding forandrer ret meget. De producenter, som har haft lyst til at udvide, har fundet løsninger allerede. Men de løsninger har været for dyre, siger formanden for Landsudvalget for Svin, Lindhart B. Nielsen med henvisning til, at produktionsudvidelser ofte har været forbundet med køb af jord, der i visse egne af landet har rundet 150.000 kroner pr. hektar.

- Det, der nu vil ske, er, at man får nogle flere muligheder at arbejde med. Eksempelvis fordi man i visse egne bliver fri for at købe ekstrem dyr jord, og i stedet får mulighed for at investere i noget teknologi, siger han.

- Men jeg tror overhovedet ikke på, at der nu kommer et boom i produktionen. Jeg tror heller ikke, vi vil se meget store produktioner på gårde uden jord. Det vil bare blive lidt nemmere at udvide, fordi man ikke skal ud og købe jord først, siger han.

Svineformanden mener samtidig, at den begrænsende faktor i svinesektoren vil være manglen på driftsledelse i form af medarbejdere og landmænd, der har lyst til at være svineproducenter.

Sidste år producerede de danske svineproducenter 22,4 millioner svin. I år ventes produktionen at runde 23 millioner svin, mens man næste år venter en produktion på rundt regnet 24 millioner svin herhjemme.

Læs også