Gylleseparering forbeholdt de store

Kun for de allerstørste svinebedrifter kan det betale sig at få et anlæg til gylleseparering. Det viser en ny rapport fra Landbrugets Rådgivningscenter.

Separering af gylle er forbeholdt de store landbrug. Det konkluderer folkene bag en rapport om gylleseparation.

- For de anlægstyper, der nu er på markedet, vil behandlingsprisen være fra 43 til 80 kroner pr. ton gylle. Køb af anlæg er derfor først interessant for svineproducenter med 750-1.000 dyreenheder, svarende til 15.000-20.000 ton gylle om året.

Det oplyser Jørgen Hinge, konsulent på Landskontoret for Bygninger og Maskiner, som har været med til at lave rapporten, hvori landskontoret har samlet erfaringerne med de nuværende anlæg til gylleseparering på svinebedrifter.

- Vi ville gerne have lavet rapporten på baggrund af erfaringer hos landmænd. Men de anlæg, der er etableret indtil nu, er udviklings- og demonstrationsanlæg, som fabrikanterne stadig har hånd i hanke med. Udviklingen er gået langsomt, fordi teknologien er kompliceret, forklarer Jørgen Hinge.

Han opfordrer landmændene til at deltage i projekter med gylleseparering for at få driftserfaringer til den videre udvikling af anlæggene.

Hele rapporten om gylleseparering kan købes hos Landbrugets Rådgivningscenter.

Læs også