Højere mælkepriser bedre end større mængder

- Vi kan jo ikke betale vore udgifter med en eller anden mælkemængde, vi skal i stedet bruge penge, siger formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter til opfordringen fra engelske David Orpwood om at mødes på producentniveau.

Da Povl Thomsen ved Nibe, der udover at være mælkeproducent, er formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, i Effektivt Landbrug læste om David Orpwoods opfordring til at mødes med danske landmænd på producentniveau, var det lige vand på hans mølle. Engelske David Orpwood er formand for landmændene i tre grevskaber i det sydlige England.

- Som jeg ser det, er produktionen af flest mulige kilo mælk ikke det vigtigste. Vi kan jo ikke betale vore udgifter med en eller anden mælkemængde, vi skal i stedet bruge penge. Derfor er mælkeprisen vigtigere end mængden, hvis man stiller det op på den måde, siger Povl Thomsen.

- At dumpe prisen for at komme ind på et marked er jo som at tisse i bukserne, når man fryser. Det er en stakket varme og bliver værre bagefter.

- Derfor skal vi bønder i de forskellige lande ikke udkonkurrere hinanden, men ved hjælp af dialog og samarbejde søge at opnå højere priser for os alle.

- Det er indiskutabelt, at prisen på mælkeprodukter blev sat ned, og det varede meget længe før prisen igen kunne hæves. Målet var en samling, men det var mælkeproducenterne, der betalte for det i form af lave afregningspriser i en lang periode.

- Når vi selv eksporterer to tredjedele af vores landbrugsproduktion, kan vi ikke holde et lukrativt hjemmemarked for os selv. Derfor er for eksempel de tyske Engholm mejeriprodukter inde på det danske marked. Det er de, fordi det kan betale sig.

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter bakker op om de aktiviteter der arbejdes med i European Dairy Farmers (EDF).

- En vigtig ting er oprettelsen af en pristabel på Internettet, udarbejdet af EDF. Vi tror på, det vil medvirke til at holde Arla Foods til ilden, hvis det er muligt at følge med i, hvor meget vore kolleger får for mælken i de andre europæiske lande.

- Politisk prøver vi naturligvis at arbejde på at få en ligestilling på BSE området. Når de andre lande støtter deres landmænd til dækning af BSE udgifterne fungerer det som en skjult erhvervsstøtte, som går ud over os.

- Disse ting vil vi gerne samarbejde direkte med mælkeproducenter i de andre lande om. Det er bedre, end når Peter Gæmelke mødes med andre præsidenter i de store generelle landbrugsorganisationer.

- Til gengæld synes jeg, det er et godt initiativ, at Arla Foods indgår i et samarbejde med det argentinske mejeriselskab SanCor om bygning af en valleproteinfabrik, der skal forarbejde vallen fra 14 ostemejerier. Det øger værdien af vallen og vil som konsekvens få en stigning i priserne.

Povl Thomsen er dermed parat til at tage opfordringen op fra den engelske organisationsmand David Ordwood.

Læs også