Legat til kendt fynsk jerseyavler

(LANDBRUG FYN) Albert Nielsen, Vester Åby, fik på Dansk Jerseys årsmøde tildelt organisationens fornemste hædersbevisning, Kærbyholm Legatet.

- Med dit store engagement og de opnåede resultater lever du til fulde op til Kærbyholm Legatets fundats, hvorfor vi med stor glæde tildeler dig Dansk Jerseys fornemste hædersbevisning, Kærbyholm Legatet 2003.

Med disse ord overrakte formanden for Dansk Jersey, Uffe Gotschalk Jensen, Vonge, ved aftenfesten i torsdags i forbindelse med Dansk Jerseys årsmøde på Middelfart Kursuscenter, Kærbyholm Legatet 2003 til den kendte sydfynske jerseyavler, Albert Nielsen, Vester Åby.

- Da du i 1971 etablerede dig med køb af ejendommen og i samarbejde med Poul E. Christiansen indkøbte 17 køer fra Langeland, var det ikke givet, at du og besætningen skulle komme til at præge Dansk Jersey, som det har været tilfældet gennem de senere år, fortsatte Uffe Gottschalk Jensen.

- Du var dog kritisk ved indkøb af dyr, som du også har været det senere. Således også da du i 1974 fra Peter Nielsen i Krarup indkøbte stammoderen til de superkøer, du har i besætningen i dag.

I årenes løb er der fra besætningen i Vester Åby solgt i alt 24 tyre til forskellige kvægavlsforeninger. De mest kendte hidtil er SKÆ Major, FYN Alni og JAS Tabic, men der er mange, som endnu ikke har fået avlsværdital.

I samme familie som Major og Alni er der superkøer med landets højeste indekser og ekstreme ydelser - med JAS Brenge-datteren nr. 645 som den mest kendte og Danmarks 6. højest ydende ko nogensinde. Efter denne ko er der - ud over at være tillagt dyr og solgt embryoner herhjemme - også solgt embryoner til både USA og Sydafrika.

Ydelsesmæssigt har resultaterne været imponerende. Albert Nielsen havde sidste år landets højest ydende besætning med 8.424 kg mælk, 485 kg fedt og 328 kg protein - i alt 813 kg værdistof, og det ser ikke ud til, at ydelsen falder i år. Tre gange i alt har besætningen haft landets højeste ydelse og har de seneste 12 år konstant ligget i top 10.

Også organisatorisk har Albert Nielsen gjort en stor indsats. Først som bestyrelsesmedlem i Sydfyns Jerseyforening, i Kvægavlsforeningen Fyn’s og JERSAM’s repræsentantskaber, formand for det sydøstfynske aktivitetsudvalg, 21 år i Dansk Jerseys repræsentantskab og de seneste fire år revisor for Dansk Jersey. Desuden har han de seneste år været kåringsdommer på Fyn.

Læs også