Landmænd tager deres sundhed alvorligt

Agri Nords afdeling for HR og Rekruttering oplever, at landmændene er meget interesserede i at arbejde med mental sundhed både hos dem selv og deres medarbejdere. Derfor inviterer de for anden gang til to-dages kursus, hvor der er fokus på det psykiske velbefindende.

I foråret holdt Agri Nords afdeling for HR og Rekruttering deres første to-dages kursus om mental sundhed. Interessen har været så stor, at de nu afholder kurset for anden gang.

- Vi har for det første oplevet en efterspørgsel, men vi har også oplevet, hvor stor en effekt det har ude på de bedrifter, hvor man aktivt arbejder med emnet, siger Ulla Markvard Mortensen, der er HR- og ledelseskonsulent i Agri Nord.

Kurset er blevet til, fordi hun og kollegaerne i afdelingen ofte oplevede sundhedsmæssige problemer ude på gårdene. Blandt andet træthed, stress og fysiske problemer.

Cirka 75 procent af de landmænd, HR- og ledelseskonsulent Ulla Markvard Mortensen møder, er stressede eller fysisk syge.

- Jeg oplever landmænd, der pisker afsted fra morgen til aften. De sover dårligt, og de er stressede, siger Ulla Markvard.

Kurset afholdes over to dage den 2. og 17. november henholdsvis hos Agri Nord i Aalborg og på HEG – Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars.

Den store interesse for sundhed og trivsel har ligeledes betydet, at Agri Nord HR & Rekruttering nu også tilbyder gårdkurser ude på de enkelte virksomheder.

Søvnløshed og knuder i maven

I løbet af de to kursusdage kommer landmændene blandt andet til at møde både en søvnvejleder, en stresscoach, en socialkonsulent, en landsholdsspiller i floorball, en tidligere Sirius-deltager og to landmænd, der har arbejdet med egen sundhed og sundhed hos deres medarbejdere.

Formålet er, at landmændene skal lære at lytte mere til kroppens signaler.

- Landmænd har det med at negligere gener og de signaler, de får fra kroppen. Det kan for eksempel være ondt i maven eller problemer med at sove, siger Ulla Markvard.

Hun hører også mange undskyldninger for, hvorfor landmændene bare fortsætter deres stressende hverdag uden at lave forandringer.

- Jeg hører udtryk som »Det er en livsstil«, »Sådan har jeg altid gjort« eller »Jeg kan jo ikke lade være«. Men det skal vi altså have gjort op med, siger Ulla Markvard.

Kurset afholdes i samarbejde med en række nordjyske kommuner, blandt andre Vesthimmerland, Aalborg og Jammerbugt.

Læs også