Atradius: 2025 vil byde på færre konkurser

Efter et par år med store stigninger i antallet af konkurser vil der på en global skala være færre konkurser i 2025. Det spår Danmarks ledende kreditforsikringsselskab Atradius.

Verden over vil færre virksomheder med al sandsynlighed dreje nøglen om næste år. Det er godt nyt for danske eksportvirksomheder, der kan handle mere sikkert med udenlandske handelspartnere. Men før det bliver bedre, vil det først blive værre på flere vigtige eksportmarkeder som Sverige, Italien, USA og Nederlandene. Her forventer Danmarks ledende kreditforsikringsselskab, Atradius, at konkurstallet fortsat vil stige i 2025.

I Danmark mener Atradius allerede nu, at der vil ske et fald i antallet af konkurser året ud. Antallet af udeblevne betalinger har været markant lavere i Q3 end i Q1 og i Q2.

- I løbet af 2024 har vi oplevet, at antallet af konkurser er blevet mere stabilt, og med de nye positive rentemeldinger fra USA og en dansk økonomi, der performer rigtig godt, forventer vi, at antallet af konkurser vil være mærkbart lavere i de sidste måneder af 2024, end de var i de tre første kvartaler, siger Atradius administrerende direktør, Jesper Daugaard Faurby..

Kunstigt lavt

Udviklingen er i høj grad afhængig af renteudviklingen, og at der ikke sker en eskalering af situationen i Mellemøsten. Når det er sagt, så er den aftagende inflation - og de deraf afledte rentesænkninger - godt nyt for konkursudviklingen. Her er det imidlertid vigtigt at påpege, at der for mange virksomheder vil gå en rum tid, før effekterne kan ses på top- og bundlinje.

- Under Covid-pandemien var der masser af statsstøtte og et kunstigt lavt antal konkurser verden over. Efterfølgende skulle virksomheder betale lån tilbage, og de såkaldte zombievirksomheder, der blev holdt kunstigt i live på grund af Covid-midler, gik så konkurs, siger Jesper Daugaard Faurby og understreger, at det vil have en positiv effekt i 2025, at erhvervslivet er ude på den anden side af dette.

Efter Covid har de fleste markeder oplevet et konkursniveau, der oversteg det normale. Mens konkursniveaet forventes at falde igen i lande som Danmark, Sverige, Østrig og Canada, så er der også markeder som Storbritannien og Schweiz, hvor Atradius forventer, at antallet af konkurser vil forblive højere, end det var inden pandemien.

- Alt i alt er der gode toner for 2025, når det kommer til konkurser. Hvis vi undgår nye globale kriser, tror vi i Atradius på, at man som dansk eksportør vil opleve, at der vil være en lavere risiko for at tabe penge på kredithandel næste år. Verden er dog foranderlig, så robust kreditstyrring vil fortsat være en vigtig nøgle til at undgå tab, siger Jesper Daugaard Faurby.

Læs også