48 mio. fra Novo: Forskere skal udvikle mælkeproteiner uden køer
DTU og Aarhus Universitet får 48 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle mælkeproteinet kasein med gær, svampe og bakterier.

Forskerne skal finde nye veje til at udnytte gær, bakterier og svampe til at producere mælkeproteinet kasein for at lette klimatrykket fra animalske fødevarer. Foto: Colourbox.
Forskere fra DTU og Aarhus Universitet har fået 48 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til projektet »The Casein Mission«. Her skal gær, bakterier og svampe programmeres til at producere kasein – det centrale mælkeprotein – gennem præcisionsfermentering.
Behovet for nye proteinkilder er nemlig, ifølge forskerne, presserende. Det globale forbrug af animalske proteiner ventes at stige med 70 procent frem mod 2050. I dag står animalske fødevarer for næsten 60 procent af klimaaftrykket og 80 procent af arealanvendelsen i fødevareproduktionen, selvom de kun bidrager med under 40 procent af proteinerne.
- Præcisionsfermentering af mælkeproteiner har stort potentiale, men hvis disse protein-ingredienser for alvor skal erstatte dele af den animalske produktion, kræver det at vi formår at producere dem med den rette funktionalitet, siger professor Peter Ruhdal Jensen, DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Projektet, der løber frem til 2029, samler et internationalt forskerhold med ekspertise i mælkens proteinstruktur og udvikling af mikrobielle cellefabrikker. Målet er at bane vejen for kommercialisering af bæredygtige kaseinholdige fødevarer og ingredienser uden brug af køer.