Marianne så frugter gå til spilde i tonsvis – men så fik hun en god idé

En studietur til Tanzania for to år siden gjorde et stort indtryk på 28-årige Marianne Duijm. I dag producerer hun frugtkarameller af den bæredygtige slags i Casju, som hun stiftede med en medstuderende for to år siden for at bekæmpe madspild og gøre en forskel for de lokale landmænd i det østafrikanske land.

Planen er, at der skal etableres forarbejdningsfaciliteter lokalt i Tanzania, som kan skaleres op i takt med efterspørgslen. Cashewnødden gror under cashewfrugten, som vejer op til 10 gange så meget som selve nødden. Cashewnødden gror under cashewfrugten, som vejer op til 10 gange så meget som selve nødden. - Denne her maskine er min nye baby. Jeg brugte lang tid på at undersøge, hvad der ville passe bedst til mine behov, og efter at have kigget på, hvad andre i branchen bruger, var det denne her, jeg investerede i, siger Marianne Duijm med et smil. - Vi arbejder allerede med 900 økologiske landmænd i området Syd for Dar es Salaam, som netop har store mængder uudnyttet cashewfrugt og kokosnødder, står der på Coop Crowdfunding-siden. I Brasilien kan man finde juice-dåser og desserter, der indeholder cashewfrugten, men i Tanzania er det i langt højere grad en ressource, der går til spilde.

Det er juli 2018, og der er bagende varmt på cashewplantagen i Tanga i Tanzania, hvor Marianne Duijm er på besøg med studiekammeraten Camilla. Hun har rejst over 7.000 kilometer for at undersøge værdikæden bag cashewnødproduktionen, som også vil vise sig at blive omdrejningspunktet for den Design og Innovation-studerendes specialeafhandling efterfølgende.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også