Nyt pyrolyseanlæg opføres i Skive

Stiesdal anlægger nyt anlæg til lagring af CO2 gennem pyrolyse

Et stort skridt på vejen mod at gøre oplagring af CO2 i biokul kommercielt gangbart er på vej til at blive taget. Et nyt pyrolyseanlæg til lagring af CO2 er således på vej, og det kommer til at ligge i Skive. 

Det fortæller virksomheden Stiesdal i en pressemeddelelse. Anlægget kommer til at have tilknytning til den grønne virksomhedspark GreenLab. 

Den nye pyrolyseteknologi som Stiesdal udvikler under navnet SkyClean, bliver blandt andet af regeringen fremhæves som et vigtigt nyt skridt mod et klimavenligt, dansk landbrug. Hidtil har virksomheden kunhaft et anlæg til pyrolyse ved DTU i Rissø, som er blevet brugt til udvikling af teknologien. Det nye anlæg ved Skive kommer til at være ti gange så stort. 

Teknologien går ud på at lagre CO2 i organisk materiale som for eksempel landbrugsafgrøder. Det organiske materiale bliver herefter omdannet til biokul, gas og olie ved opvarmning til en høj temperatur, uden at der er ilt til stede.

Biokullet holder på kulstoffet og derfor bliver den CO2, som planterne i sin tid som levende organisme har optaget, bundet. Dermed fjerner processen CO2 fra atmosfæren. 

- Det bliver et krav til landbruget, at dets CO2-udledninger skal ned. Hvis vi kan realisere det potentiale, der ligger i SkyClean-teknologien, så kan landbruget opnå klimaeffekten uden produktionsnedgang, og Danmark kan blive et foregangsland i den grønne omstilling af landbruget”, siger Peder Riis Nickelsen, CEO i Stiesdal Fuel Technologies. 

Pyrolyse var en central del af det udspil, som Regeringen 28. april kom med til en grøn omstilling af landbruget. Teknologien blev således brugt hyppigt som eksempel af landbrugsminister Rasmus Prehn på noget af den type forskning, som Regeringen vil afsætte 222 millioner kroner til i forbindelse med en grøn omstilling af landbruget. 

 

 

 

Læs også