Nyt partnerskab vil sætte nyt liv til landbrugets plast

Korn- og foderbranchens virksomheder repræsenteret i brancheforeningen Dansk Korn og Foder har sammen med Arla og Dansk Planteværn etableret partnerskabet Dansk Landbrugs Plastindsamling.

I det danske landbrug anvendes der store mængder plast. Det gælder blandt andet ensilering af afgrøder. Det anslås, at landbruget årligt anvender en plastmængde på omkring 12.000 tons, som primært stammer fra big bags, plastsække, plastdunke, ensilageplast og anden øvrig plast i landbruget.

Et nyt partnerskab mellem Dansk Korn og Foder (Dakofo), Arla og Dansk Planteværn – under navnet Dansk Landbrugs Plastindsamling (DLPI) – skal gavne miljøet, afhjælpe plasthåndtering hos den enkelte landmand og skabe en løsning for virksomheder i forhold til de kommende krav til emballagegenanvendelse.

Målsætningen er, at indsamlingen af plast fra landbruget skydes i gang i 2024, og at en endelig landsdækkende struktur er helt på plads i 2025, når processerne er optimeret.

- Dakofo repræsenterer leverandører til landbruget, som har en forpligtelse til at sikre ansvarlig bortskaffelse af den plastik, som virksomhederne emballerer og opbevarer produkter i. Vi ønsker, at langt mere plast genanvendes, end det bliver i dag, lyder det fra Peter Torsell Iversen, bestyrelsesformand i det nyoprettede DLPI, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Med DLPI vil vi via en kollektiv løsning indsamle plast og emballager fra bedrifterne og skabe en enkel og effektiv struktur, så der hele vejen tænkes på hele landbrugserhvervet og på miljøet. Vores mål er, at plasten skal indsamles via afhentning direkte i landbruget suppleres med mulighed for egen-indlevering af plast til indsamlingsstationer.

Projekt med potentiale

Etableringen af DLPI er skabt på baggrund af en kortlægning af anvendelsen plastemballage og landbrugsplast i branchen, som Dakofo har udarbejdet i 2022. Den baserer sig på data fra Dakofos medlemmer og viser et samlet plastforbrug i landbruget på cirka 12.000 tons.

25 procent plast bliver brugt af virksomheder til emballering af foder, såsæd m.v., og 75 procent plast anvendes af landbruget på deres bedrifter.

Den danske lovgivning om grøn omstilling foreskriver, at 50 procent af plasten fra landbruget skal udsorteres fra 2025. Samtidig siger EU's lovgivning om udvidet producentansvar for genanvendelse af plastemballager, at mindst 50 procent plast skal genanvendes. Fra begge sider er det blot en start, idet intentionerne rækker videre.

Med DLPI er det målet, at de involverede organisationer og virksomheder lever op til disse krav fra 2025.

 

Læs også