Et kommende producentansvar for emballage kommer til at berøre flere end 500 virksomheder inden for agro og fiskeri. Producentansvarets første deadline falder 1. april 2024, og det betyder, at virksomhederne allerede nu skal i gang med at forberede sig på, at man skal tage ansvar for produktionen af emballagen igennem hele værdikæden.
Fra den 1. juli 2025 bliver omkring 41.000 virksomheder, heriblandt mere end 500 virksomheder indenfor agro-sektoren og fiskeri, omfattet af det såkaldte producentansvar for emballage. Men allerede fra den 1. april 2024 skal virksomhederne registrere sig og indberette, hvilke typer og hvor meget emballage de anvender.
Producentansvaret, som det kaldes, betyder, at virksomhederne får ansvaret for deres produkters emballage fra »vugge til grav« – altså gennem hele værdikæden.
Nyt låg skal reducere Arlas plastforbrug med 500 tons
Ifølge tal fra Miljøstyrelsen er det estimeret, at i alt 1,1 millioner ton emballage vil være omfattet af producentansvaret.
- Formålet med producentansvaret er at motivere virksomheder til at benytte sig af emballage, der er lettere at enten genbruge eller genanvende. Som tallene også indikerer, er det en kæmpe opgave, der skal løftes af de berørte virksomheder såvel individuelt som i fællesskab, lyder det fra Morten Harboe-Jepsen, direktør i Emballageretur.
Sammen med søsterordningerne »Batteriretur«, »Elretur« og »Tekstilretur« hører Emballageretur under paraplyorganisationen Retur, der igennem knap 20 år har håndteret producentansvar på vegne af danske virksomheder.
Emballageretur rådgiver virksomheder og sørger for en ansvarlig håndtering af emballageaffald, så det kan blive genbrugt, genanvendt eller forsvarligt bortskaffet.
Emballagen skal overvejes nøje
For den enkelte virksomhed er producentansvaret skruet sådan sammen, at jo mere emballage man anvender, desto højere afgift skal man betale. Imidlertid er afgiften også afhængig af, hvilken type emballage der er tale om. Jo lettere emballagen er at genanvende, desto lavere er afgiften. Papir og pap bliver derfor markant billigere end plast.
- Vores erfaring er, at der er meget at vinde ved at forenkle tilgangen til emballage, så gå efter de lavthængende frugter. Reducer antallet af emballagevarianter til et minimum, afsøg muligheden for hovedsageligt at bruge emballage, der er let at genanvende, og stil krav til din egen organisation og til samarbejdspartnere om at minimere anvendelsen af emballage i det hele taget, siger Morten Harboe-Jepsen.
Nyt partnerskab vil sætte nyt liv til landbrugets plast
Emballagereturs adm. direktør understreger, at fødevaresikkerhed og produktbeskyttelse altid kommer først.
- Identificer derfor det emballagemateriale, der sikrer jeres produkter bedst muligt og kig så efter mere miljøvenlige og bæredygtige alternativer. Her er det især godt at genbruge eller genanvende allerede eksisterende materialer. Så brug sekundært råmateriale eller allerede genanvendt inputmateriale i jeres emballage alle steder, hvor det er muligt, siger Morten Harboe-Jepsen.
Samlet set kommer producentansvaret for emballage ifølge organisationen til at koste de berørte virksomheder 2,35 milliarder kroner om året.