Flot Danish Agro-indtjening med en lavere omsætning

Danish Agros omsætning tog i 2023 et stort dyk, men grovvareselskabet opnåede alligevel den næsthøjeste driftsindtjening nogensinde.

For første gang i 10 år falder værdien af Danish Agros salg. Det fremgår af det danske grovvareselskabs regnskab for 2023, hvor omsætningen er dalet med 13 procent, sammenlignet med 2022, fra knap 59,1 til 51,2 milliarder kroner.

Tilbagegangen er dog, ifølge Danish Agros topchef, Henning Haahr, mest af alt båret af lavere priser på de internationale markeder for landbrugsprodukter og en mindre volumen på grund af et dårligt høstudbytte i koncernens markeder.

Således lander grovvareselskabet en driftsindtjening på 1,4 milliarder kroner. Et tal, der er højere end de »normale år« før 2022 og ender som det næstbedste i selskabets historie.

- Vi forudså, at 2023 ikke ville byde på samme medvind på markederne som i 2022, og sådan gik det også. Priserne på afgrøder, råvarer og gødning faldt markant i løbet af året. Og kombineret med kraftigt stigende renter, et lavere høstudbytte og en faldende europæisk griseproduktion har det været et udfordrende år, siger Henning Haahr til Effektivt Landbrug.

Flere besparelser

Topchefen oplyser, at priserne på afgrøder, råvarer og gødning er faldet til et niveau, der faktisk er mindre end før slutningen af 2021, kort før krigen i Ukraine satte ind og sendte priserne på himmelflugt.

I en tid med et faldende marked har det været bydende nødvendigt for Danish Agro i stedet at kaste et blik på sine omkostninger. Det har blandt andet ført til, at det mere end 100 år gamle brand Hedegaard udgik som en selvstændig enhed og blev fusioneret ind i ejeren, Danish Agro. Henning Haahr kan ikke sætte en konkret værdi på, men fortæller, at fusionen har ført til en vis besparelse.

Til gengæld kommer grovvareselskabet ikke udenom en væsentlig stigning i sine finansielle omkostninger. På grund af de stigende renter har Danish Agro måtte betale 200 millioner kroner ekstra, sammenlignet med 2022, i renteomkostninger.

Udlodning til medlemmerne

I forbindelse med grovvarekoncernens årsregnskab, er bestyrelsesformand Jørgen H. Mikkelsen tilfreds med, at der kan sikres udlodning til medlemmerne på trods af et udfordrende 2023.

- Som andelsselskab er det vigtigt for os, at vi kan præmiere vores medlemmer, når de økonomiske forudsætninger er til stede. Trods et udfordrende år i 2023 er det yderst positivt, at soliditeten i Danish Agro-koncernen er steget til rekordhøje 32,8 procent, siger han i en pressemeddelelse.

- Det medfører, at vi endnu en gang er i stand til at tilgodese vores medlemmer gennem overskudsudlodning med 25 procent af overskuddet efter skat og minoritetsinteresser. Helt præcist sender vi 43 millioner kroner tilbage til medlemmerne, fortæller Jørgen H. Mikkelsen.

Med dette beløb har Danish Agro gennem de seneste fem år udloddet over 500 millioner kroner til medlemmerne.

Læs også