Trods dårlige bytteforhold: Danmarks største svineproducent sælger slovakisk mælkeproduktion og sikrer bundlinjen

MLM Group A/S, drevet af storbonden Martin Lund Madsen, er ikke tilfreds med afkastet på svineproduktionen i Danmark, men med frasalget af Slovakiet Invest A/S lander man alligevel et solidt resultat. Han forventer fortsat, at bytteforholdet i 2024 vil være udfordret.

Ejer af MLM Group A/S, Martin Lund Madsen. Arkivfoto

Det store landbrugsselskab MLM Group A/S kommer ud af regnskabsåret 2023 med et årsresultat på 75,9 millioner kroner efter skat mod 83,1 millioner kroner i 2022. Samtidig har omsætningen også taget et mindre dyk fra 596 millioner kroner i 2022 til nu at lande på 536 millioner kroner.

2023 har ifølge Martin Lund Madsen, ejer af MLM Group A/S, været præget af høje inputpriser i svineproduktionen, som ikke er blevet kompenseret af tilstrækkelig høj notering på svinekød.

Det samme står der også i selskabets ledelsesberetning:

- Bytteforholdet i griseproduktion er ikke tilfredsstillende, og de heraf afledte driftsresultater står ikke mål med risikoen ved at drive landbrug.

Ledelsen anser ifølge beretningen også årets resultat for mindre tilfredsstillende for den ordinære drift.

Et vigtigt frasalg

Frasalget af mælkeproduktionen Slovakiet Invest A/S har imidlertid pyntet på resultatet med en avance på 31,3 millioner kroner, hvilket svarer til næsten halvdelen af årets resultat efter skat.

Slovakiet Invest har været en vigtig spiller for MLM Group. Man overtog mælkeproduktionen 1. marts 2021, og selskabet indbragte engangsindtægter til koncernen for 30,4 millioner kroner, mens driftsindtægterne lød på 13,2 millioner og sikrede væksten hos selskabet i det regnskabsår. I 2022 stod for Slovakiet Invest for et resultat på 23 millioner kroner takket være høje mælkepriser. Slovakiet Invest producerede 38 millioner kg mælk i 2022.

Med salget af Slovakiet Invest blev balancen slanket med 275 millioner kroner, samtidig med at koncernen igen blev 100 procent fokuseret på griseproduktion i Danmark.

- Slovakiet Invest A/S var for MLM Group A/S en fantastisk investering. Igennem de to års ejerskab gennemgik virksomheden en meget tiltrængt turnaround. Det var ikke planen, at selskabet skulle realiseres, da den leverede rigtigt pæne nøgletal, men købstilbuddet var svært at sige nej til, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Koncernen har efterfølgende udvidet produktionen i Danmark, så balancen ender på 1,2 milliarder kroner ultimo 2023 mod 1,2 milliarder kroner primo 2023.

Udfordrende år i vente

Strategien fremadrettet for MLM Group er at være full-line svineproducent, og virksomheden forventer, at koncernen i 2024 vil levere 380.000 slagtesvin.

- Vi er stolte af at drive virksomhed i Danmark, hvor vi selv har omkring 200 ansatte og leverer til Danish Crown, hvor vi er med til at sikre danske arbejdspladser på slagterierne og følgeerhvervene, lyder det fra virksomheden.

Forventningerne til 2024 hviler dog fortsat på stor usikkerhed på afregningspriserne for produktionen, samt priser på indkøb til koncernen. Bytteforholdet forventes at være under pres i 2024, og resultatet forventer man derfor også vil være under det realiserede i 2023.

For 2024 forventer der derfor et resultat efter skat af ordinær drift i niveauet 36-40 millioner kroner efter skat.

I 2023 leverede MLM Group 274.000 slagtesvin.

Læs også