Arlas øko-mål tvinger unge økologer til at skifte mejeri

Skift til konventionel produktion eller skift mejeri.

Det har mere eller mindre været de to valgmuligheder, en række af de økologiske andelshavere i Arla har haft det seneste år.

Det skriver AgriWatch.

Det sker i forbindelse med, at andelsmejeriet arbejder på at reducere den årlige indvejning af økologisk mælk med 100 millioner kg.

Hvis den nuværende andelsejer ønsker at sælge sin bedrift, kan den næste generation på bedriften ikke tegne den økologiske tillægskontrakt, men må i stedet »kun« levere konventionel mælk til mejerikoncernen, bekræfter Arla overfor mediet.

- Vi har lavet en aftale, til gavn for både virksomhed og vores økologiske andelshavere, om at reducere den økologiske mælkemængde med 100 millioner kilo. Det skal vi for at kunne balancere udbud med efterspørgsel, så vi kan sikre en fair pris til vores økologer – og det gælder selvfølgelig også for den næste generation. Når vi når det mål, åbner vi op for generationsskifter igen, og det glæder vi os naturligvis til, skriver Poul Pettersson, direktør i Medlemsservice i Arla Danmark til AgriWatch.

Beslutningen har blandt andet betydet, at Thise har fået tre nye andelshavere, hvor de tidligere generationer før har leveret til Arla.

Ifølge de seneste meldinger fra Arla har mejeriet reduceret omkring 80 millioner kg økologisk indvejning ud af målet af de målsatte 100 millioner kg. i Danmark.

Læs også