90 procent af kartoffelmelen går til eksport: - Konkurrenterne bider os i haserne
Størstedelen af Danmarks produktion af kartoffelstivelse sendes ud af landet og er dermed med til at underbygge vores velfærd med indtjening og arbejdspladser, og det var lige præcis formålet helt fra begyndelsen.

Rasmus Trads Møller er agrochef på fabrikken i Karup. Fabrikken er fra 1933, og nye produktionsfaciliter er løbende kommet til. Fotos: Louis Andreas Michaelsen
Produktion af kartoffelstivelse er i dag moderne hightech, styring af avl og bekæmpelse.
- 90 procent går til eksport, så det er en vigtig produktion, siger agrochef Rasmus Trads Møller, Karup Kartoffelmelfabrik, AKK.
Han er agrochef på fabrikken, der giver arbejde til omkring 60 medarbejdere året rundt.
- Vi er lidt flere i kampagnen, som man kalder høsten, og lidt færre udenfor sæsonen, forklarer Rasmus Trads Møller.
- Når kartoflerne er kommet i jorden, følger vi op med faglig rådgivning i marken. Kartoffelavlerne kan løbende følge vejledningerne på vores hjemmeside. Det fungerer helt vildt godt!
Rasmus Trads Møller, Karup Kartoffelmelfabrik
Moderne avl
Nøjagtig som i det øvrige landbrug er kartoffelavl i dag en topmoderne produktion, der følges nøje fra start til slut.
- Vi er tidligt ude. For allerede i januar 2023 kigger vi på, hvilke sorter vi skal anbefale for 2024 i stivelsesavlen. Dem, der laver læggekartofler, har været i gang siden 2022, siger Rasmus Trads Møller.
Med afsæt i avlsforsøg får de knap 350 avlere den viden, der skal til for at planlægge og optimere den bedste stivelsesproduktion:
- Når kartoflerne er kommet i jorden, følger vi op med faglig rådgivning i marken. Kartoffelavlerne kan løbende følge vejledningerne på vores hjemmeside. Det fungerer helt vildt godt!

Karup Kartoffelmelfabrik præger landskabet med sine store siloer.
- Når vi har skoler på besøg, plejer jeg at sige: Inden I går i seng, har I fået noget med stivelse. I chips, dressing eller leverpostej
Rasmus Trads Møller, Karup Kartoffelmelfabrik
Eftertragtet produkt
Stivelsesproduktionen er da også nødt til at være i topkvalitet i alle led, da konkurrencen er høj. Så selvom der eksporteres 90 procent af produktionen til 70 lande, kan AKK ikke tillade sig at hvile på kartoflerne.
- De bider os i haserne, så vi skal være klar. Der er konkurrenter især i Tyskland og Holland, men der er også stivelsesproduktion i mange andre lande. Men konkurrence er sundt, mener Rasmus Trads Møller.
Stivelsen bruges i mange fødevarer og kan ses som halvfabrikata, der kan anvendes vidt forskelligt:
- Når vi har skoler på besøg, plejer jeg at sige: Inden I går i seng, har I fået noget med stivelse. I chips, ketchup eller leverpostej.
Kanslergade og kartofler
Fremstillingen af produktet, der tager afsæt i en sølle knold, rækker langt tilbage:
- Det hele begyndte med, at man som en del af Kanslergadeforliget i 1933 besluttede at oprette kartoffelmelfabrikker i de syv fattigste egne for at give arbejde og indtjening.
Den fremsynede beslutning kører i dag videre i fire fabrikker, der alle ligger i Jylland. Karup Kartoffelmelfabrik er stadig en del af KMC-samarbejdet, som også tæller Toftlund og Brande fabrikker.