Fødevareinitiativet Vores Marsk gavner lokale producenter
Vores Marsk, som er et fødevareinitiativ under Tønder Erhvervsråd, har fået LAG-støtte. Det gavner både den lokale beskæftigelse og giver oplevelser til turister og fastboende.

Daglig leder af fødevarehuset Vores Mark, Jesper Monsrud, mener, at LAG-midler har været afgørende for projektets succes. Butikken og showroomet holder til i de smukke rammer i Tønder midtby. Foto: Louis Andreas Michaelsen.
Hvis man er i Tønder på en torsdag og kan lide autentisk mad og drikke, kan man roligt gå ind i Fødevarehuset Vores Marsk i Allegade.
- Vi har fast åbent om torsdagen fra 11-17 og ved events. Butikken giver et godt overblik over, hvad man kan smage og opleve i området, fortæller daglig leder af Vores Marsk.
LAG-midler kommer herud og – som man ville sige i finansverdenen - geares hos producenterne. En støttekrone kommer x-gange tilbage.
Jesper Monsrud, daglig leder af Vores Marsk om LAG-støtte
Projektet tog sin spæde begyndelse i 2021 og er i dag både en butik og et netværk af fødevareproducenter som flere gange har fået LAG-støtte.
Støtten har været altafgørende for, hvor Vores Marsk er i dag.
- Vi har skabt ansatte her i huset og hos producenterne. LAG-midler kommer herud og – som man ville sige i finansverdenen - geares hos producenterne. En støttekrone kommer x-gange tilbage, siger Jesper Monsrud.

- Det er spændende at se de mange forskellige, lokale produkter, og det giver os inspiration, så vi har været her før, siger Lone og Svend Wind fra Tønder samstemmende. Butiksassistent Maj-Brit Petersen viser produkterne til parret. Foto: Louis Andreas Michaelsen.
Mødested omkring fødevarer
Formålet med Vores Marsk er at skabe et forum og et udstillingsvindue, hvor lokale producenter kan få formidlet viden om deres produkter, være en del af et netværk af partnere og selvfølgelig at drive butik.
- Som partner kommer man med i et netværk, der tilbyder nye samarbejdspartnere, man opnår stor synlighed og får mere afsætning, forklarer Jesper Monsrud.
Displays i andre butikker
Muligheden for at få sine varer på hylderne i Allegade er attraktiv, for der går ingen procenter fra salget til Vores Marsk – eneste udgift er et årligt kontingent gennem et partnerskab.
- Samtidig giver det også mulighed for at teste på en billig måde, om der er salg i pølsen, eller om der skal justeres i produktet, før man sætter i gang, forklarer Jesper Monsrud.
Men partnerne kan også få andre fordele, da partnerskab i netværket rækker længere ud:
- Vi har aftaler med detailhandlen, som den lokale Kvickly og andre, der kan få vores displays ind i butikken. Det giver gode muligheder for producenten, siger Jesper Monsrud.

De vidt forskellige lokale produkter er alle indbydende at se på. Foto: Louis Andreas Michaelsen.
Overflødighedshorn
Alle, der kender Vadehavs- og marskområdet, ved, hvor alsidigt og interessant, der er:
- Det viser sig i vores mange forskellige produkter. Vi har lam, gris, æg, grønt, honning, mælk, ost, chokolade, ja, maser af spændende produkter.
Turister og folk fra området kan således nyde særegne smagsoplevelser og store naturoplevelser i den salte vind.
Vores Marsk arrangerer også events, webinarer og workshops for partnere og interesserede.