bannerPos

Kan dine grise sprede corona-virus?

Hvad angår COVID-19, så er der ifølge forskerne ikke nogen grund til at lade sig skræmme i forhold til smittespredning til dyr.

AF: PER JØRGENSEN

JOURNALIST
15-03-2020 11:14
Der har været flere historier i omløb om dyr, som har været smittet med corona, COVID-19, og dermed spredt virussen. Men kan grise være smittebærere?

Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut følger nøje med i de forskellige typer coronavira i Danmark. Herunder virus der forekommer i vilde dyr, produktionsdyr og kæledyr. Coronavirus dækker nemlig ikke kun over ”COVID-19”, men over en række forskellige typer – heriblandt SARS og MERS. I følge forskerne er der påvist forskellige typer coronavira i danske dyr.

For eksempel skyldes sygdomme som Porcin epidemisk diarré virus (PED) og transmissabel gastroenteritisvirus (TGE – en anmeldepligtig sygdom) coronavirus. Disse er Danmark officielt fri for. Porcin respiratorisk coronavirus (PRC) anses for at være tilstede hos grise i Danmark, men der er ikke nylige studier af dette. 

Hvad angår COVID-19, så er der ifølge forskerne ikke nogen grund til at lade sig skræmme i forhold til smittespredning til dyr.

- Der er foreløbig ingen dokumentation for, at hverken kæledyr eller produktionsdyr spiller nogen rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19, fortæller Anette Bøtner, professor ved Københavns Universitet og sektionsleder hos Statens Serum Institut, i artiklen "Coronavirus i danske produktionsdyr, kæledyr og vilde dyr", udgivet i Dansk Veterinær Tidsskrift.

Mindst 10 år fra laboratoriefremstillet mælk

Meget tyder på, at der er et stort marked for mælk produceret uden køer. Der går dog mindst 10 år, før det kan laves, vurderer seniorforsker.

Naturlighed eller laboratoriekød?

Flere firmaer er allerede i stand til at fremstille kød i et laboratorium. Succesen kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilken historie forbrugerne vil have, og om man kan finde en erstatning for det kalveserum, der i dag er nødvendig for at lave kunstigt kød.

Mulighed for tilskud til slagtesvinestalde

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye slagtesvinestalde i 2020. Der er afsat 85 mio. kroner til modernisering af nye stalde, og ifølge Seges Svineproduktion, så rækker puljen til etablering af op til 90.000 stipladser.

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Maskinstationerne kører for fuld kraft på trods af coronavirus

Der er nogle brancher, hvor arbejdet fortsætter stort set som normalt trods coronavirus. På maskinstationerne oplever de ikke at være bremset - tværtimod. Arbejdsopgaverne er mange, og der bliver arbejdet hårdt.

- Vores medarbejdere er heldigvis virkelig gået til den

Til trods for aflysninger af en lang række kurser og arrangementer, så kører rådgivningen på Sjælland videre så normalt som muligt også i de næste måneder, siger Torben Hansen, formand for VKST og Gefion.

Sådan får du solceller på marken

Der er rift om de arealer, som kommunerne udpeger til solcelleanlæg. Men der er flere måder at få sit projekt frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver.
Side 1 af 1814 (36276 artikler)Prev1234567181218131814Next