Kan dine grise sprede corona-virus?

Der har været flere historier i omløb om dyr, som har været smittet med corona, COVID-19, og dermed spredt virussen. Men kan grise være smittebærere?

Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut følger nøje med i de forskellige typer coronavira i Danmark. Herunder virus der forekommer i vilde dyr, produktionsdyr og kæledyr. Coronavirus dækker nemlig ikke kun over ”COVID-19”, men over en række forskellige typer – heriblandt SARS og MERS. I følge forskerne er der påvist forskellige typer coronavira i danske dyr.

For eksempel skyldes sygdomme som Porcin epidemisk diarré virus (PED) og transmissabel gastroenteritisvirus (TGE – en anmeldepligtig sygdom) coronavirus. Disse er Danmark officielt fri for. Porcin respiratorisk coronavirus (PRC) anses for at være tilstede hos grise i Danmark, men der er ikke nylige studier af dette. 

Hvad angår COVID-19, så er der ifølge forskerne ikke nogen grund til at lade sig skræmme i forhold til smittespredning til dyr.

- Der er foreløbig ingen dokumentation for, at hverken kæledyr eller produktionsdyr spiller nogen rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19, fortæller Anette Bøtner, professor ved Københavns Universitet og sektionsleder hos Statens Serum Institut, i artiklen "Coronavirus i danske produktionsdyr, kæledyr og vilde dyr", udgivet i Dansk Veterinær Tidsskrift.

Læs også